Weeksparen: met dit systeem spaar je in een jaar €1.378!

Mijn moeder kwam met dit super handige idee: weeksparen. Als je je aan dit schema houdt dan heb je op 1 januari 2015 een totaalbedrag van €1.378,- bij elkaar gespaard! Dit geld kun je dan weer uitgeven aan een vakantie, een mooie designertas, je droomschoenen, een weekendje shoppen of je kunt het natuurlijk op je spaarrekening zetten. In dit artikel ga ik uitleggen hoe het systeem werkt.


Dit is het schema dat ik gemaakt heb. Hier vind je een versie zonder mijn naam die je zelf kunt afdrukken en dan kun je je naam er eventueel nog bijzetten met stift. Het idee is dat je iedere week een bedrag naar aanleiding van de weeknummers in de spaarpot doet,  52 weken lang dus. Je zou het zo kunnen doen dat je in week 1 ook echt 1 euro in de pot doet en in week 20 dan 20 euro, maar ik denk dat dat nogal lastig wordt met de feestdagen in december. Daarom doe ik het gewoon een beetje door elkaar. In de weken dat ik meevallers heb stop ik een van de grote bedragen in de pot en in de weken dat ik veel kosten heb ga ik voor de lage getallen. Het beste kun je denk ik even naar de foto kijken, dan begrijp je denk ik wel hoe het systeem werkt want het is nogal moeilijk uit te leggen. Ik heb bijvoorbeeld in week 1 een bedrag van €20 in de pot gedaan. De €20 heb ik onder het vakje van week 1 geschreven en ik heb weeknummer 20 alvast gemarkeerd op de lijst, zodat ik weet dat ik dat bedrag al gehad heb. Als je zo alle weeknummers afwerkt heb je op 1 januari het grote bedrag van €1.378 gespaard! Hoe lekker is dat?


Het slimste is denk ik om een spaarpot te halen die niet makkelijk open kan. Zo voorkom je dat je tussendoor geld er uit gaat pakken. Ik heb daarom gekozen voor dit blik van de Blokker. Echt mooi is ‘ie niet, maargoed het gaat om het doel ervan 😀 Hij kan alleen open met een blikopener. Dit blik kostte €1,69.
Edit: je kunt ook iedere week het bedrag niet in een spaarpot doen, maar het overmaken naar je spaarrekening (i.v.m. rente).

Hoe ik het ga aanpakken:
Ik heb uitgerekend hoeveel ik per week kan uitgeven en dat ga ik vanaf nu goed bijhouden. Een voorbeeld (dit zijn niet mijn eigen inkomsten en uitgaven): stel je hebt €700 per maand aan vaste inkomsten en €500 aan vaste uitgaven, dan heb je dus nog €200 over om uit te geven die maand. Dat is €50 per week. Dan is het slim om op iedere zondagavond €50 te pinnen en te proberen om daar de week mee door te komen. In een week dat ik veel moet studeren geef ik minder uit, omdat ik veel thuis zit. In zo’n week houd ik misschien wel €30 over en dan kan ik dus in die week 30 euro in de pot stoppen en week 30 afstrepen. Een andere week moet ik misschien wat vaker boodschappen doen en misschien ga ik ook wel naar de bioscoop waardoor ik dan maar 3 euro overhoud. In dat geval ga ik dus voor weeknummer 3. De hoge weeknummers zullen zwaar worden, maar ik denk dat ik die bewaar voor wanneer ik in een vakantie bij mijn ouders ben bijvoorbeeld. Of wanneer ik ineens een onverwachte bonus heb. Dit is nu de manier waarop ik het ga aanpakken. Ik heb het nog niet getest dus ik weet ook niet of het ook echt gaat werken, maar ik houd jullie op de hoogte!

Nog wat tips/opmerkingen:
– Als je de bedragen te hoog vindt kun je deze ook halveren. Dan heb je dus op 1 januari 2015 ook een mooi bedrag van €689,- gespaard.
– Vandaag begint week 4 dus als je vanaf deze week mee gaat doen is het nog prima te halen. Je moet dus nog wel drie bedragen in de pot doen van de afgelopen drie weken. Ik heb de drie weken ook nog in moeten halen maar met wat lage bedragen gaat dat prima!

Ga jij dit systeem proberen? Waar ga jij voor sparen? En hoe ga jij dit aanpakken? Heb je nog tips?

Hier vind je mijn schema zodat je zelf ook kan gaan beginnen met sparen.

93 thoughts on “Weeksparen: met dit systeem spaar je in een jaar €1.378!”

 1. Handig systeem! Ik kijk altijd aan het einde van de maand hoeveel geld ik op mijn rekening heb en wil elke maand met hetzelfde bedrag beginnen. Alles daarboven gaat dan naar mijn spaarrekening! 🙂

  Xx Alex

 2. Handig! Ik ben nu ook voor mijn opleiding aan het sparen en heb daarvoor een tweede spaarrekening geopend. En ik heb een plan opgesteld met daarop elke maand het bedrag dat erop MOET staan die maand. En dit lukt wel aardig 😀

 3. Wat een grappig systeem. Persoonlijk zou ik het via internetbankieren doen, omdat je dan ook rente krijgt, dus nóg meer geld! 😛
  Weet je al wat je gaat kopen van dat geld?

 4. Ik was hieraan begonnen (in een spaarpot binnen mijn spaarrekening op internetbankieren) maar dan wel op volgorde. Ik deed in week 1 52 euro, in week 2 51, etc.. ik deed het bewust andersom want nu had ik nog een baantje dus geld en straks als ik ga studeren niet meer. Hoor ik gisteren dat mijn contract niet wordt verlengd… maar als ik het zo doe red ik het misschien nog wel! Ik heb de grootste 3 al gedaan en dan kan ik straks na mijn verjaardag de andere grote sparen. Dankjewel voor het nieuwe inzicht!

 5. Ik moest even doorklikken toen ik dit op je Facebook pagina zag, wat een handig systeem! Erg simpel ook eigenlijk, ik ga meedoen 🙂 Nu even kijken welke bedragen ik kan storten.

 6. Best handig voor moeilijke spaarders. Ik mag van mezelf een bepaald bedrag op mijn bankpas hebben en elke keer als ik daar boven zit stort ik het gelijk op mijn spaarrekening alleen als ik echt is iets duurs zoals een macbook die ik laatst gekocht heb mag ik van mn spaarrekening halen of bij speciale dingen.

 7. Heeii,
  Wat een tof idee!
  K ga ook zeker meedoen. Samen met me nichtje die jou ook volgt.
  K heb nog geen baantje maar ik ga zo weer een mail sturen dus wie weet!
  Je hebt echt leuke verhalen en ik lees ze met veel plezier!
  Dankje wel voor je super leuke tip!

  xx

 8. Wat een super handig systeem Jennie! Ik ga het zeker proberen. Wel in zo’n blik. Dat is namelijk handiger met contant loon krijgen, dan stop je het in de pot voor je gaat storten! Wel eentje kopen die inderdaad niet open kan, anders kan ik er niet vanaf blijven, haha.

  X

 9. Haha super leuk idee!
  Van mezelf weet ik dat geld op m’n spaarrekening zetten ook geen nut heeft want dat kan ik er ook weer net zo makkelijk afhalen 😀
  Ik denk dat ik dit ook ga doen, dan kan ik volgend jaar lekker op wintersport!

 10. Wauw, dit is echt een leuk idee! Mijn vriend en ik willen samen gaan wonen en dit is echt een perfecte manier om te gaan sparen. Mochten we een huisje vinden dan ga ik het zeker proberen. Ik kan misschien dan niet al die weken inhalen, maar dan spaar ik in ieder geval wat 🙂 Handige tip! Liefs Anouschka

 11. Heel leuk systeem! Heb gelijk een spaarrekening geopend, moest ik nog steeds doen, en mijn geld voor week 1-2-3-4 er op gezet! En nu hopen dat ik het vol ga houden…

 12. Wat een handig systeem! Ik heb zelf ooit uitgerekend hoeveel geld ik ongeveer per maand uitgeef en ‘grote’ uitgaven zoals een winterjas bijvoorbeeld, plan ik van tevoren in. Op de dag dat ik m’n loon/zorgtoeslag/andere inkomsten krijg zorg ik altijd dat ik mijn ingeplande bedrag (plus een klein buffertje) op mijn betaalrekening houd en de rest gaat meteen naar mijn spaarrekening. Op deze manier kan ik dus nooit teveel uitgeven, en als ik écht een grote aankoop wil doen dan heb ik daar altijd genoeg geld voor op mijn spaarrekening 🙂

  Liefs

 13. Wat super leuk bedacht! Alleen spaar ik al elke maand wat ik missen kan (zet het op mijn rekening) en probeer ik zoveel weinig uit te geven! Daarnaast als ik contant geld krijg (oppassen of geld wat ik nog terug krijg) doe ik wel in mijn spaarpot, alle kleine beetjes helpen !

 14. Echt een super goed idee!!
  ik wou ook beginnen met sparen maar ik wist niet zo goed hoe, dus ik hebt dit idee thuis voorgesteld en nu ga ik, me moeder en mn zusje het ook doen! haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.