Weeksparen: met dit systeem spaar je in een jaar €1.378!

Mijn moeder kwam met dit super handige idee: weeksparen. Als je je aan dit schema houdt dan heb je op 1 januari 2015 een totaalbedrag van €1.378,- bij elkaar gespaard! Dit geld kun je dan weer uitgeven aan een vakantie, een mooie designertas, je droomschoenen, een weekendje shoppen of je kunt het natuurlijk op je spaarrekening zetten. In dit artikel ga ik uitleggen hoe het systeem werkt.


Dit is het schema dat ik gemaakt heb. Hier vind je een versie zonder mijn naam die je zelf kunt afdrukken en dan kun je je naam er eventueel nog bijzetten met stift. Het idee is dat je iedere week een bedrag naar aanleiding van de weeknummers in de spaarpot doet,  52 weken lang dus. Je zou het zo kunnen doen dat je in week 1 ook echt 1 euro in de pot doet en in week 20 dan 20 euro, maar ik denk dat dat nogal lastig wordt met de feestdagen in december. Daarom doe ik het gewoon een beetje door elkaar. In de weken dat ik meevallers heb stop ik een van de grote bedragen in de pot en in de weken dat ik veel kosten heb ga ik voor de lage getallen. Het beste kun je denk ik even naar de foto kijken, dan begrijp je denk ik wel hoe het systeem werkt want het is nogal moeilijk uit te leggen. Ik heb bijvoorbeeld in week 1 een bedrag van €20 in de pot gedaan. De €20 heb ik onder het vakje van week 1 geschreven en ik heb weeknummer 20 alvast gemarkeerd op de lijst, zodat ik weet dat ik dat bedrag al gehad heb. Als je zo alle weeknummers afwerkt heb je op 1 januari het grote bedrag van €1.378 gespaard! Hoe lekker is dat?


Het slimste is denk ik om een spaarpot te halen die niet makkelijk open kan. Zo voorkom je dat je tussendoor geld er uit gaat pakken. Ik heb daarom gekozen voor dit blik van de Blokker. Echt mooi is ‘ie niet, maargoed het gaat om het doel ervan 😀 Hij kan alleen open met een blikopener. Dit blik kostte €1,69.
Edit: je kunt ook iedere week het bedrag niet in een spaarpot doen, maar het overmaken naar je spaarrekening (i.v.m. rente).

Hoe ik het ga aanpakken:
Ik heb uitgerekend hoeveel ik per week kan uitgeven en dat ga ik vanaf nu goed bijhouden. Een voorbeeld (dit zijn niet mijn eigen inkomsten en uitgaven): stel je hebt €700 per maand aan vaste inkomsten en €500 aan vaste uitgaven, dan heb je dus nog €200 over om uit te geven die maand. Dat is €50 per week. Dan is het slim om op iedere zondagavond €50 te pinnen en te proberen om daar de week mee door te komen. In een week dat ik veel moet studeren geef ik minder uit, omdat ik veel thuis zit. In zo’n week houd ik misschien wel €30 over en dan kan ik dus in die week 30 euro in de pot stoppen en week 30 afstrepen. Een andere week moet ik misschien wat vaker boodschappen doen en misschien ga ik ook wel naar de bioscoop waardoor ik dan maar 3 euro overhoud. In dat geval ga ik dus voor weeknummer 3. De hoge weeknummers zullen zwaar worden, maar ik denk dat ik die bewaar voor wanneer ik in een vakantie bij mijn ouders ben bijvoorbeeld. Of wanneer ik ineens een onverwachte bonus heb. Dit is nu de manier waarop ik het ga aanpakken. Ik heb het nog niet getest dus ik weet ook niet of het ook echt gaat werken, maar ik houd jullie op de hoogte!

Nog wat tips/opmerkingen:
– Als je de bedragen te hoog vindt kun je deze ook halveren. Dan heb je dus op 1 januari 2015 ook een mooi bedrag van €689,- gespaard.
– Vandaag begint week 4 dus als je vanaf deze week mee gaat doen is het nog prima te halen. Je moet dus nog wel drie bedragen in de pot doen van de afgelopen drie weken. Ik heb de drie weken ook nog in moeten halen maar met wat lage bedragen gaat dat prima!

Ga jij dit systeem proberen? Waar ga jij voor sparen? En hoe ga jij dit aanpakken? Heb je nog tips?

Hier vind je mijn schema zodat je zelf ook kan gaan beginnen met sparen.

93 thoughts on “Weeksparen: met dit systeem spaar je in een jaar €1.378!”

 1. Klinkt als een leuk systeem! Grappig om zo op een rij te zien 🙂

  Persoonlijk zorg ik zelf dat ik gewoon niet te veel uitgeef, op die manier spaar je ook al prima (afhankelijk van wat er binnen komt natuurlijk). Ik heb niet echt zo’n systeem nodig om mijn uitgavepatroon in bedwang te houden 😛 Daarentegen is het natuurlijk wel heel leuk om het op een rij te zetten hoe lang je nog moet sparen voor iets dat je heel erg graag wilt hebben! Maar dat zou ik lekker via mijn spaarrekening doen, niet met een spaarpot 😛 (vanwege de rente en het feit dat je meer overzicht hebt)
  Maar dan nog is het tabelletje leuk om te gebruiken! Nu nog iets vinden waar ik voor wil sparen 😛

  1. Super goed dat je van jezelf al zo goed op je geld let! Ik ben daar echt niet goed in.. Ik blijf maar pinnen en voor ik het weet is m’n geld alweer op. Ik hoop dat het systeem daarbij gaat helpen 🙂 En dat van die rente daar heb je inderdaad gelijk in. Misschien dat ik op de helft van het jaar de spaarpot open en dat ik dan dat bedrag alvast stort. Thanks!

 2. Wat een belachelijk handig systeem! Ik zou dit alleen niet met mijn spaarpot doen, maar met mijn spaarrekening. Ik ga waarschijnlijk januari 2015 naar het buitenland voor 5 a 6 maand en dan is het niet zo handig om contant euro’s te hebben, aangezien ik waarschijnlijk buiten de eurozone zit. Bovendien, als je dit bedrag op je spaarrekening hebt staan, vang je er ook nog behoorlijk wat rente over! 😉

 3. Ik heb exact hetzelfde spaarsysteem haha! Naar aanleiding van de 52 Week Challenge die rondgaat op Instagram. Eigenlijk hetzelfde idee, alleen andere bedragen. Ik heb de mijne ook aangepast naar mijn inkomsten. Vind het zelf een erg leuke manier van sparen!

 4. Heel slim! Ik merk de laatste tijd pas hoe snel geld eigenlijk op is ondanks dat ik er niet heel veel mee doe. Misschien ga ik dit wel proberen! Jij in ieder geval heel veel succes! X

 5. Haha, ik weet welke spaarpot ik op 31 december ga stelen 😉 grapje. Het is wel een goed idee en je spaart wel echt veel op die manier zeg, maar toch heb ik niet elke week even zo veel geld! 🙁

 6. Super handig! Ik moet ook echt meer gaan sparen, nu ik fotografeer voor een schoenenmerk, merk ik dat ik ook veel vaker schoenen koop. ‘Ja die heb ik nog niet in die kleur, of ‘Ja maar dit soort schoenen heb ik nog niet!’ Ik moet echt veel meer gaan sparen, dit schema is voor mij niet zo fijn aangezien ik dit nooit bij hou haha, maar het is in elk geval een reminder om minder geld uit te geven! Ik ben heel benieuwd hoeveel je over hebt in 2015 🙂

 7. Ik probeer braaf alles wat ik verdien met werken te sparen en mijn maandelijks zakgeld gebruik ik voor iets leuk te gaan doen! Toch nog een win win situatie :p Maar dit systeem spreekt me erg aan! Dit ga ik zeker proberen ! x

 8. Wooow handig!!! Ik woon inmiddels weer op mijzelf en merk dat ik slecht op mijn uitgaven let, waardoor ik rood stond, niet handig dus!!
  Ik denk dat ik dit ook maar eens ga proberen!!!

 9. Ik vind dit zo’n handig spaarsysteem! Het is dat ik niet verwacht dat ik in één week ook 52 euro zou kunnen missen, anders zou ik dit wel willen doen. Ik ben hier wel door gemotiveerd en heb mijn vaste lasten uitgerekend en hoeveel ik over houd per maand, daarna heb ik een deel van het overgebleven geld afgehaald, dat wil ik elke maand sowieso gaan sparen en van wat er dan nog over is mag ik leuke spulletjes kopen en uitgaan 🙂 Heel veel succes met sparen!

 10. Leuk bedacht :)! Ik doe dit ook alleen dan met mijn eigen risico van de zorg zeg maar. Ik stop iedere maand 20 euro in de pot en het geld wat ik niet nodig heb voor eigen bijdrage is uiteindelijke een fijne meevaller
  Liefs, Demi

 11. Mega handig! En zo leuk dat je dit deelt! Voorlopig ben ik al gewoon aan het sparen, ik geef bijna niets meer uit (maar ik woon nog thuis enzo), dus ik heb het schema niet echt nodig. Maar zo’n leuk idee!

 12. Super handig!! Ik woon dan misschien niet op mezelf, maar met een weekje Londen in het vooruitzicht is zo’n spaarplan heel erg handig! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.