Tips om jezelf te motiveren om (weer) te gaan sporten en gezond eten

Waarschijnlijk heb je al zo’n honderd keer gelezen en gehoord dat het gewoon een knop is die je om moet zetten. Klopt, zo heb ik het ook ervaren, maar er zijn wel dingen die je er net wat extra bij kunnen helpen. Na mijn transformatie van afgelopen jaar heb ik het rustig aan gedaan maar nu ga ik er weer helemaal voor. Over mijn eerdere resultaten, tips en ervaringen kon je hier al lezen. Voor dit artikel ben ik even terug gaan denken aan hoe ik mezelf motiveerde want uit jullie mailtjes en reacties blijkt dat dat een lastig punt is. Mijn motivatie is er over het algemeen vanaf het punt dat ik begon altijd gebleven, maar er zijn zeker een paar kleine dingetjes die me hierbij geholpen hebben. Die deel ik natuurlijk graag met jullie!

sportoutfit

Sportkleding meteen aandoen
Ga je ‘s ochtends of ‘s middags sporten? Doe dan wanneer je je aankleedt in de ochtend meteen je sportoutfit aan en pak je tas alvast in. Ga je ‘s avonds na het werken sporten? Doe dan bij thuiskomst meteen je sportkleding aan en pak je tas in voordat je je bezig gaat houden met dingen als koken. Als je de outfit al aan hebt en de tas al bij de deur staat is de drempel minder hoog. Of de barrière. Nou ja, je begrijpt wat ik bedoel.

Verander de achtergrond van je telefoon
Een heel simpel trucje dat (onbewust) erg goed werkt: een inspiratieplaatje instellen als achtergrond op je telefoon. Ga bijvoorbeeld naar Pinterest, Tumblr of WeHeartIt en zoek een mooie foto uit van een lichaam dat je graag zou willen hebben. En ik kan je alvast meegeven dat het slim is om een antwoord te bedenken op de opmerking “Waarom heb je zo’n sexy babe op de achtergrond? Dat is toch iets voor mannen??”.

nike air max lunar 1
Een keer sporten = een aflevering van je favoriete serie kijken

Beloon jezelf! Spreek met jezelf af dat je pas weer een nieuwe aflevering van je favoriete serie mag kijken als je een keer in de sportschool bent geweest. Of beloon jezelf met nieuwe sportkleding als je weer een maand verder bent. Offf geef jezelf na een half jaar iets cadeau dat je altijd al wilde hebben.

Zoek fijne maaltijden voor het sporten
Denk je vaak lang na over wat je voor maaltijd zult gaan eten voor het sporten? Dan kan ik je aanraden om wat vaste simpele recepten op te slaan. Op Foody.nl vind je bijvoorbeeld allemaal recepten van verschillende bloggers die je kunt verzamelen. Zo kun je je eigen online kookboek maken. Het is heel handig als je een paar simpele gezonde recepten achter de hand hebt want dat scheelt weer een hoop tijd. Tijd die je kunt gebruiken in de sportschool bijvoorbeeld!

Voor het sporten je tanden poetsen
Als je iemand bent die meteen gaat snacken zodra je ‘s avonds van de sportschool terug komt dan kan ik je aanraden om voor het sporten je tanden te poetsen. Bij mij werkt het in ieder geval wel omdat ik nooit zin heb om nog een keer mijn tanden te poetsen als ik weer wat gegeten heb. Dan laat ik dat snacken altijd maar zitten.

waterflessen
Maak foto’s van jezelf
Foto’s van jezelf maken werkt echt motiverend. Doe dit bijvoorbeeld iedere eerste dag van de maand, of iedere eerste dag van de week. Je zult na een tijdje de veranderingen duidelijk gaan zien. Bij mij zag ik na ongeveer drie maanden voor het eerst echt grote verschillen en vanaf toen ging het heel snel. Je kunt ook je ‘begin-foto’ naast een foto van het lichaam dat je graag zou willen hebben plakken. Dan kun je gemakkelijk zien hoeveel werk er nog aan de winkel is!

Zoek een sport die je echt leuk vindt
Ik heb een hekel aan hardlopen. Ik snap niet hoe mensen plezier kunnen beleven aan rennen in de regen en kou. Een tijdje geleden heb ik het geprobeerd op te pakken, om eens te kijken of het voor mij ook gewoon iets was waar ik in moest komen maar het werkte gewoon niet voor mij. Zo heb ik veel verschillende dingen geprobeerd: yoga, spinning, XCO, pilates, boksen, krachttraining, zwemmen en nog veel meer. Na een tijdje kwam ik erachter dat ik veel plezier heb in spinning, krachttraining, hoelahoepen en longboarden dus daar ben ik me op gaan focussen. Dat zijn dingen waar jij dan misschien weer helemaal geen lol aan kan beleven. Ik zou gewoon lekker veel proberen en dan vind je vanzelf wel iets wat bij je past!

Een sportkalender maken
Toen ik begon met veel sporten maakte ik een soort sportkalender. Gewoon een simpel ding met 30 of 31 vakjes waarin ruimte was voor een sticker. Een van mijn doelen was om iedere dag een kwartier buikspieroefeningen te doen en als ik dat dan gedaan had kreeg die dag een sticker. Klinkt heel kinderachtig, maar werkt heel motiverend. Ik wilde gewoon per se al die vakjes vol hebben en baalde als er een leeg vakje tussen zat.

opvouwbare hoepel
Mijn handige opvouwbare hoepel van Robin Hoop

Combineer het met iets leuks
Mocht je echt geen plezier kunnen vinden in sporten en er het liefst zo snel mogelijk vanaf willen zijn, combineer het dan met iets leuks. Ga bijvoorbeeld hoelahoepen terwijl je naar je favoriete serie kijkt, of touwtjespringen tijdens The Voice Of Holland. Komt je vriendin iedere week langs om bij te kletsen? Doe dit dan voortaan terwijl jullie buikspieroefeningen doen.

Houd het leuk voor jezelf
En ik kan het blijven herhalen: houd het leuk voor jezelf. Het gaat er uiteindelijk om dat je je gelukkig voelt van binnen en van buiten en dat je dit ook uitstraalt. Jezelf uithongeren is dus niet de oplossing, want geloof me, daar ga je je niet gelukkig van voelen. Een lekkere pizza eten met je vriendinnen? Doen! Een baco op de vrijdagavond? Zeker doen! Als je een goede balans houd kun je extra genieten van de lekkere ongezonde dingen die er zijn.

Wat dus echt niet motiverend werkt bij mij…
…is de weegschaal. Ik geef echt vrij weinig om gewicht en weeg mezelf zo ongeveer eens in het half jaar, gewoon om even te kijken wat er gebeurd is. Als er dan wat af is is het meer even een extra bevestiging voor mij. Ik vind hoe mijn lichaam er uit ziet en hoe ik me voel veel belangrijker. Als ik me zou focussen op die weegschaal zou ik helemaal in de stress schieten als er een keertje een paar gram is bijgekomen en in die stress en dat ongelukkige gevoel heb ik geen zin. Die verandering heeft tijd nodig en daar kunnen schommelingen in zitten. Die schommelingen hoef ik echt niet iedere week te monitoren want ik weet toch wel dat ik uiteindelijk bereik wat ik wil bereiken: een gezond en mooi lichaam waar ik me helemaal mezelf in voel.

Dat ik weer helemaal voor het sporten, gezond eten en me goed voelen ga betekent ook dat er weer meer artikelen over online zullen komen! Laten jullie me in de reacties weten wat jullie graag willen zien? Ik weet dat veel van jullie graag filmpjes willen van wat voor oefeningen ik precies doe in de sportschool, maar daar voel ik me op dit moment (nog) te ongemakkelijk bij. Dingen als inspiratieposts, gezonde maaltijden, lunchpakketjes, lekkere sapjes, informatie over het hoelahoepen en longboarden en persoonlijke tips kunnen natuurlijk wel.

79 thoughts on “Tips om jezelf te motiveren om (weer) te gaan sporten en gezond eten”

 1. Super fijne tips! Ik heb alleen een vraag over het buikspierkwartier, doe je dat via filmpjes op Youtube? Zo ja, wie volg je? Ik wil daar ook graag mee beginnen 🙂 X

  1. Ik wissel het een beetje af. Als ik even geen inspiratie heb voor fijne oefeningen of wat minder zin heb dan pak ik er een filmpje van Blogilates bij, maar ik zet ook vaak mijn lievelingsliedjes op en ga dan verschillende oefeningen die ik uit de filmpjes haal zelf combineren tot een training. Succes!

 2. Fijne tips, zeg! 🙂 Daar kan ik zeker wat mee. Ik vind een sportkalender ook heel fijn werken. Al moet ik uitkijken dat ik dan weer niet teveel bezig ben met het maken van die kalender, haha!

 3. Ik ben erg benieuwd naar je artikelen over sporten en gezonder leven. Ik zou graag artikelen willen zien over gezond eten, zowel tussen de middag als in de avond maar dan graag op een budgetniveau.
  Zou je misschien ook een artikel willen wijden aan de YouTube filmpjes die jij kijkt om thuis aan de slag te gaan?
  Wat een vragen stel ik zeg

 4. Maandag ga ik ook weer van start! Was hiervoor ongeveer 5 weken bezig met de bikini body guide van Kayla Itsines maar door drukte met werken en vele afspraken deze vakantie is het erbij ingeschoten. Heel slecht haha. Ik zou artikelen over gezonde lunchpakketten en tussendoortjes super leuk vinden!

  Succes met sporten! En de tips komen zeker van toepassing, vooral tandenpoetsen voor het sporten haha!

  Liefs!

  1. Super! Hoe vind jij de workouts van Kayla? Ik wilde er een tijdje geleden ook aan beginnen maar iets hield me tegen.. Ik ben denk ik een beetje bang dat het te zwaar is waardoor ik er tegenop ga zien/het stom ga vinden. Jij ook succes gewenst!

   1. Ik volg Kayla Itsines al een tijdje, ben erg benieuwd naar jouw mening over haar “schedule”. Misschien kun je het proberen en er een artikel over maken?

 5. Wat een handige tips 😀 ik moet toegeven dat ik ook een beetje lui ben geworden de afgelopen maanden, maar hopelijk ga ik er binnenkort weer lekker tegenaan. De sportschool trekt mij nou weer niet, dus ik moet het toch zoeken in hardlopen of workouts thuis doen…

 6. Dit had ik echt even nodig, een van mijn doelen voor 2015 is om meer te gaan sporten, maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan! Deze tips ga ik zeker uitproberen! (:

 7. Super goed dat je er weer helemaal tegen aan gaat! Het enige wat ik niet helemaal begrijp/ mee eens ben is de tip van het tandenpoetsen. Het is namelijk juist belangrijk om na het sporten gelijk wat (gezonds) te eten! Je lichaam, vooral spieren, hebben de voedingstoffen nodig. Over het algemeen helpt het wel om minder te snacken tussen maaltijden door als ik even mijn tanden poets. Ik merk vaak dat ik tijdens het koken bijvoorbeeld stiekem wat nootjes eet uit de kast, en een tomaat, en nog meer nootjes etc… Niet ongezond ofzo, maar dat is iets waar ik me een beetje op ga focussen komende maand/ jaar (dat lijkt zo lang, een jaar!) In ieder geval veel succes en plezier gewenst, je ziet er nu al super uit! Liefs,

 8. Ah dit is een fijne blogpost! Ik was vorig jaar heel gezond bezig met sporten en groene smoothies drinken maar dat is er nu een beetje bij ingeschoten.. Hopelijk kan ik met deze tips weer verder!!

 9. Wat een fijne tips Jennie! Ik wil ook weer mijn levenstijl omgooien, Na de feestdagen is dat ook weer hard nodig. Ik merk wel dat hoe langzamer je afvalt, hoe langzamer het er ook weer aankomt. Ik ben in 2 jaar 15 kilo afgevallen en dat is er nog steeds af. Ik blijf alleen al een jaar stilstaan en dat wil ik dit jaar veranderen, en met deze tips zal dat ook zeker lukken!

 10. Bedankt voor de tips Jennie! Ik zou graag een artikel lezen over lekkere gezonde (en simpele) receptjes en smoothies en over de sporten die jij allemaal uitgeprobeerd hebt. Ik zou graag beginnen met longboarden, dus een artikel met tips voor mensen die willen beginnen met longboarden zou ook wel tof zijn.

 11. Super handig artikel. Inspireerd me om na de vakantie weer bezig te gaan met gezonder eten en buikspieroefeningen. Ik vind de kalender een mega slim idee, werkt denk ik super motiverend. Veel succes 🙂

 12. Leuk en handig artikel! Ik wil weer wat gezonder gaan doen zodat ik in de zomer dat perfecte lichaam heb haha, ik was zelf al bezig met een soort inspiratie boekje met recepten en workouts enzo erin 🙂

 13. Zoooow dit zijn tips waar ik zeker wat aan heb! Het achtergrond plaatje op je mobiel vind ik een hele mooie, lekker jezelf onbewust triggeren! Nice! Ik ga je post even bookmarken, want ik roep al de hele tijd dat ik in februari/maart weer ga lopen! 🙂

 14. Wat een superhandige tips! Ik krijg er meteen zin in. Ik heb net besloten dat ik ga dansen. Dat lijkt me supergezellig en goed voor je beweging.
  Ik heb overigens ook eens de tip gelezen om sport in te plannen als eerste van de dag, omdat je dan altijd nog tijd hebt. Ik doe bijna elke ochtend daarom om 06.00 uur ‘s morgen rugoefeningen. Voel ik me daarna meteen fit 🙂

 15. Ik vond je eetdagboekjes erg leuk omdat ik daar zelf ook weer ideetjes uit haal. ook een artikel over waar je nou inspiratie vandaan haalt om thuis te sporten (buikspierkwartier bijvoorbeeld) met bijvoorbeeld youtube filmpjes zou ik leuk vinden want ik zou niet weten waar ik moet beginnen.

 16. Leuke post! Bij mij gaat het een tijd lang goed totdat ik het te druk krijg of bv. ziek word. Dan is de stap om daarna weer te beginnen weer groot. Gelukkig ben ik afgelopen dinsdag weer begonnen (ik ben zo iemand die dan perse niet vanaf 1 jan wil starten haha), dus nu volhouden! Je tips gaan zeker van pas komen 🙂

 17. Handige tips! Ik ben inmiddels ‘ervaren’ (dat klinkt zo stom) ik weet wat voor mij werkt en veel van dit rijtje hoort daarbij. Tanden poetsen doe ik trouewns ook altijd! Inderdaad om snacken te voorkomen, maar ook omdat ik het gewoon nasty vind om tijdens een zware training mijn eigen muffe adem te ruiken. Pepermuntadem werkt motiverender haha 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.