Tips om als ADD’er of uitsteller productief te zijn

Productief zijn als ADD’er of uitsteller, dat blijft een lastig ding. Ik heb door de jaren heen zoveel methodes geprobeerd. Er zijn behoorlijk wat methodes voorbijgekomen die een tijd lang goed voor mij werkten en daarna ineens niet meer. Het ontdekken naar wat voor jou werkt kan echt een behoorlijke zoektocht zijn. Bij mij zijn er een aantal methodes die toch, ook al verwateren ze af en toe, terug blijven komen. En die deel ik graag met je in deze post!

1. Schrijf op de eerste pagina van je notitieboek waar je het voor doet
Ergens voor werken is vaak makkelijker als je weet wat het doel is. Dat gaat met geld sparen zo, maar ook als je andere dingen gedaan wil krijgen. Mijn tip is om de eerste pagina van je notitieboek te gebruiken als motiverende pagina. Schrijf hier op waarvoor je je werk doet en waarom het belangrijk is dat het gedaan wordt. Dit kun je zo creatief aanpakken als je zelf wil: gewoon opsommen kan natuurlijk, maar je kunt er ook een moodboard met knipsels van maken, of werken met leuke versieringen en kleurtjes. Als je je even niet zo gemotiveerd voelt kun je deze pagina openen. Of open ‘m standaard even iedere ochtend om jezelf enthousiast te maken. Dit kun je toepassen op werk, maar bijvoorbeeld ook als je aan een scriptie zit waar maar geen einde aan lijkt te komen. Wees vooral eerlijk, en schrijf écht op wat jij denkt en niet wat je denkt dat er hoort te staan.

Zo begint mijn notitieboek met: “Ik maak leuke, luchtige content waarmee ik mensen wil inspireren meer van het buitenleven te genieten, gezonder te leven en gelukkiger in het leven te staan. Het is belangrijk dat ik dit doe, omdat ik mensen hiermee kan inspireren, entertainen en gelukkiger kan maken. Daarnaast kan ik hier mijn creativiteit kwijt en is het belangrijk omdat ik er mijn geld mee verdien.”

Dan heb ik daarna nog een pagina met een tekst die mij altijd erg helpt: “Het moet toch ooit gebeuren, dus dan maar beter meteen nu.”

2. Van to-do-lijst naar tada-lijst of mogelijkheden-lijst
Toen ik laatst een dag heel erg moe en zonder energie wakker werd, maar toch iets gedaan wilde krijgen die dag, maakte ik een lijstje met daarboven “mogelijkheden voor vandaag”. Voor ik het wist was alles op het lijstje afgevinkt, terwijl dat niet eens de bedoeling was. Toen ontdekte ik dat ik mijn hersenen voor de gek kan houden door mijn lijstje niet meer to-do-list te noemen maar mogelijkheden-lijstje. Als iemand (in dit geval ikzelf) mij beveelt iets te doen dan doe ik het met tegenzin, maar als de optie aangeboden wordt om ergens bij te helpen dan doe ik het graag. Ik denk dat het zo ook met de lijstjes werkt.

Laatst hoorde ik ook over het tada!-lijstje: dat je aan het einde van de dag pas opschrijft wat je allemaal hebt gedaan. Als in: tadaaah! dus 🙂 Dat heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat dat ook fijn werkt. Misschien denk je in eerste instantie dat je niet zoveel gedaan hebt, maar blijkt het een hele lijst te worden als je het eenmaal gaat opschrijven. Het lijkt me ook een mooie duidelijke afsluiting van de werkdag.

3. Pomodoro-techniek
Voor mij is dit nog steeds dé nummer 1 techniek om productief te zijn. Bij de Pomodoro-techniek verdeel je een taak in blokken van 25 minuten. Na iedere 25 minuten mag je dus een taak afvinken en neem je 5 minuten pauze. Als ik een blogpost schrijf, dan trek ik daar bijvoorbeeld drie of vier pomodori voor uit. Het voelt voor mij fijn om dingen af te kunnen vinken en dat gaat niet zo makkelijk als er één grote taak voor mijn neus ligt waar geen einde aan lijkt te komen. Nu zet ik een timer aan, ga ik er 25 minuten lang vol voor en kan ik daarna lekker afvinken. Als ik na twee pomodori geen zin meer heb om aan de blogpost te werken, doe ik even een andere pomodoro op de lijst, en ga ik daarna weer door met de derde. Als ik de Pomodoro-techniek gebruik, maak ik aan het begin van de week een lijst met pomodori. Dan kan ik gedurende de week de pomodori eruit pikken waar ik op dat moment zin in heb. In deze blogpost kun je foto’s zien van hoe mijn lijst eruitziet. Hierin staat de techniek ook wat uitgebreider uitgelegd.

Maar, eerlijk toegegeven: als ADD’er ben ik dit na een tijdje ook zat en vergeet ik het op een gegeven moment gewoon om deze techniek toe te passen. Automatisch verval ik weer in oude patronen. Je herkent het misschien wel dat je soms denkt hét ding gevonden te hebben en dat het na een hele enthousiaste periode ineens verwatert. Ik merk dat ik daardoor de Pomodori-techniek en de mogelijheden-lijst een beetje afwissel. En dat werkt prima voor mij.

4. Single-tasken
Ik heb me er een tijdje geleden maar gewoon bij neergelegd en ben eerlijk tegen mezelf geweest: ik ben geen goede multitasker. Sommige mensen hebben daar een talent voor, ik weer voor andere dingen 🙂 Misschien is het voor jou ook tijd om daarin eerlijk tegen jezelf te zijn. Ik merk dat er een last van mijn schouders af is sinds ik niet meer de druk voel om te multitasken. Multitasken staat voor mij (en ik denk voor bijna alle ADD’ers wel) gelijk aan zoeken naar afleiding. Ik zag multitasken altijd als een skill die fantastisch zou zijn om uiteindelijk te beheersen, maar heb inmiddels geleerd dat het lang niet altijd goed is voor je productiviteit, creativiteit en gezondheid van de hersenen. Mocht je daar meer over willen weten dan kun je dit stuk en dit stuk lezen.

Singletasken werkt bij mij het beste als ik goed voorbereid ben op zo min mogelijk afleiding. Een kan water op mijn bureau, mijn telefoon op vliegtuigstand en mijn Pomodori-lijstje of mogelijkheden-lijstje klaar. Jelle van SoChicken geeft in dit artikel nog veel meer tips om te singletasken.

5. Ready, set… go!
Hoe vaak heb je wel niet iets enorm uitgesteld, om er na het afronden van de taak achter te komen dat het allemaal reuze meeviel? Ik heb gemerkt dat het bij mij werkt om van het ene op het andere moment in actieve modus te komen, door heel impulsief een timer aan te zetten. Als ik op de bank het schoonmaken van mijn huis lig uit te stellen, en me dat realiseer, zeg ik hardop tegen mijn Apple Watch: “Hé Siri, zet de timer op 25 minuten” en dan gaat de knop in mij om. Ik schiet dan meteen in mijn actieve modus en ga aan de slag. Vervolgens vliegen die 25 minuten zo voorbij en ben ik daarna trots dat ik het toch gedaan heb. Zo doe ik dit ook regelmatig met werktaken. Mocht je meer willen lezen over hoe ik mijn Apple Watch inzet als ADD’er, dan kun je mijn blogpost daarover hier vinden.

Veel succes! Wat zijn jouw tips om productief te zijn?

14 thoughts on “Tips om als ADD’er of uitsteller productief te zijn”

 1. Leuke tips! Ik kan me heel goed voorstellen hoe een mogelijkheden lijst in plaats van een to-do lijst bijvoorbeeld zo’n ander gevoel kan geven. Nu kan ik niet kiezen met welke methode ik zal beginnen.. Misschien eerst maar eens doen wat ik moet doen, dan ‘Tadaah’ en dan daarna weer verder kijken haha! 🙂

 2. Shit ja.. mijn scriptie staat door alles een beetje on hold en ik merk toch dat ik begin uit te stellen nu. Ik mag geen interviews of enquêtes meer afnemen doordat mijn doelgroep zich in de horeca bevindt (love het stagelopen bij een groenten en fruit groothandel ondanks dit hoor). Nu stel ik alles uit, terwijl ik hem over een maand en 2 dagen al moet inleveren!
  Ik denk dat het tijd is om pomodori te gaan gebruiken, ook voor mijn stageopdrachten is het handig, want ik voel me alles behalve productief en houd van afgevinkte lijstje 🙂 Thanks voor de tips! Ik heb altijd mijn (ongenoteerde) ADD diagnose wat vermeden, want mijn toenmalige psycholoog zat maar te pushen met Ritalin inname, maar dat wil ik zo ver mogelijk uitstellen (haha) 😉

 3. De structuurjunkie planner gebruiken van Cynthia Schultz! Echt een dikke vette tip. En ze heeft nu een speciale online plantraining hierbij gemaakt, aanrader!

 4. Multitasken werkt voor mij ook totaal niet. Ik ga dan juist andere dingen doen. Maar moet wel zeggen dat ik een stuk productiever ben met dit mooier weer. Ik heb dan toch meer zin om dingen te gaan doen.

 5. Ik vind het altijd een opgave om aan mijn to do lijst te werken. Zodra het een moetje gaat worden, lukt het gewoon niet. Ik ga de mogelijkheden lijst eens proberen. Hopelijk kan ik mijn hersens ook voor de gek houden en opeens mijn lijst afwerken.

 6. oh ik ben gek op lijstjes, maar ik moet mezelf echt opsluiten en zorgen dat ik niet afgeleid wordt. Anders kom ik niet zo ver haha, en dit hangt ook puur van mijn bui af hoor. Je hebt weer een goed en duidelijk artikel geschreven 🙂

 7. Wat een leuke tips allemaal, Jennie! Ik werk onbewust ook heel lekker met de Tada-lijst. Ik doe het niet elke dag maar zo nu en dan en vind het leuk om te lezen dat ik toch meer heb gedaan dan ik dacht. Niet dat meer per se beter is. Maar soms vergeet je aan het eind van de dag nog wel eens wat je allemaal hebt gedaan en dan is het leuk en misschien ook handig om te reflecteren.

 8. Net begonnen met een nieuwe baan en ik werk voornamelijk thuis. Voor mijn gevoel komt er niks uit m’n handen (misschien iets te kritisch hierin 🙈), maar ik denk wel dat ik aan de slag ga met de pomodori-methode. Dank je!

 9. Wat een super fijn artikel dankjewel!!! Voel me de laatste tijd namelijk echt heel niet productief en zou zo graag wat meer dingen gedaan krijgen. Heb zelf PDD NOS (nu geloof ik gewoon het autisme spectrum stoornis) en herken me heel erg in manieren zoeken die werken ondanks m’n onrustige hoofd en zodra ik denk het ultieme gevonden te hebben, het later al snel weer afzakt of dus inderdaad volledig verdwenen is door de chaos 😂 Hoe dan ook, ik ga het mogelijkheden lijstje toepassen vanaf nu, telefoon in airplane mode en gewoon beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.