Overspannen: hoe ik er weer bovenop kwam

schermafbeelding-2016-11-09-om-17-04-30

Mijn situatie
In juni werd het voor mij allemaal te veel. Ik had wel eens gehoord over overspannen zijn en burnouts, maar dacht altijd dat dit iets was wat zich alleen in je hoofd afspeelt. Dat het lichamelijk ook zoveel met je doet had ik niet verwacht. In juni was ik bezig met mijn blog, mijn scriptie, freelance werk, de afronding van mijn webshop, de start van een nieuw bedrijf en ik had net een verhuizing achter de rug. De avond voor mijn scriptiedeadline liet mijn lichaam me merken dat het te veel was. Ik kreeg een soort gekke stressaanval waardoor ik niet goed kon ademen en veel pijn had in mijn borst. Wat het toen precies was wist ik niet, want ik had het idee dat ik in mijn hoofd nog alles onder controle had. In het ziekenhuis vertelde de dokter dat ik overspannen was. De periode daarna was ik erg moe. Ik wilde écht graag uit bed en weer aan de slag, maar als ik dat deed was mijn lichaam na 3 uur alweer helemaal op en had ik zelfs moeite met traplopen. Naast de drukte was er nog een reden. Ik ben sinds mijn 16e (toen begon ik mijn blog) bezig met er goed uitzien voor de buitenwereld: altijd maar presteren, bezig zijn met hoe anderen over me denken… Het zorgde ervoor dat ik dingen niet deed “omdat het er misschien gek uit zou zien voor anderen”. Het is iets waar veel mensen last van hebben denk ik. Het leverde mij in ieder geval behoorlijk wat stress op. Het is niet iets wat je in een weekje uit je hoofd zet, maar gelukkig is dit nu een stuk minder.

De dokter stelde me voor er een weekje tussenuit te gaan. Daarna moest ik weer naar kantoor, ook al ging ik er niets doen. Het was niet de bedoeling dat ik maar in bed ging liggen want dan zou ik in een diep gat vallen en de kans hebben dat het overspannen zijn zou omslaan in een burn-out. Ze bood me professionele hulp aan maar ik wilde het eerst zelf proberen. Ik heb uiteindelijk ook geen professionele hulp meer nodig gehad.

schermafbeelding-2016-11-09-om-17-02-25

Tip 1: op vakantie
De eerste tip van de dokter volgde ik meteen op. Een week later ging ik in mijn eentje op reis, naar Tenerife in een hotel. Op de derde avond daar heb ik alle stress eruit gejankt. Ik heb tijdens mijn week daar veel geleerd, waaronder: 1. Dat ik best goed ben in niets doen. Ik was altijd maar bezig en dat gaf een lekker gevoel. Niets doen voelde voor mij altijd een beetje als falen, maar hier kwam ik erachter dat het juist heerlijk is om even niets te doen. 2. Dat niemand boos op me werd omdat ik niet aan het werk was / achter mijn mail zat. Punt twee nam een hele hoop druk voor me weg. Het is helemaal niet erg om een keertje niet achter je mail te zitten, of niet binnen een kwartier op een berichtje te reageren. In je eentje op vakantie leer je veel over jezelf.

Tip 2: werk is werk, thuis is thuis
Ik werkte thuis en kon maar niet stoppen met dingen oppakken. Zeker als je eigen baas bent is er altijd wel wat te doen. Snel in de avond een mailtje beantwoorden veranderde in doorwerken tot 11 uur. Nu heb ik een kantoor waar ik aan mijn bedrijfjes werk. Werk is daar, thuis is echt thuis. Thuis gaat de laptop alleen nog open voor Horizon TV en Netflix.

Tip 3: leren om rëele to-do lists te maken
To-do lists maken deed ik al een hele tijd. Het ding was alleen dat deze totaal niet reëel waren. Ik propte veel te veel in één dag, kreeg dat niet af en raakte daardoor in de stress. Ik ben met anderen gaan praten over hun to-do lijstjes en ben gaan oefenen met hoeveel taken ik kan doen op één dag. De app Any.do is echt een uitkomst voor mij. Die staat op mijn computer en telefoon en synchroniseren met elkaar. Als ik ’s avonds bedenk dat ik nog wat moet doen zet ik het in mijn telefoon. Dan zie ik het de volgende dag op kantoor op mijn computer. Je kan in de app ook alvast to-do’s inplannen voor de rest van de week.

schermafbeelding-2016-11-09-om-17-03-03

Tip 4: zelfhulpboeken
Selfhelp boeken klonken mij in eerste instantie een beetje suf, maar ik heb er uiteindelijk erg veel aan gehad. Ze hebben mij vooral geholpen met het loslaten van het bezig zijn met mijn beeld richting de buitenwereld. Ze lieten mij zien dat het helemaal niet nodig is om dingen te laten, omdat het er gek uit zou zien voor anderen. Ik denk nu bijvoorbeeld zo: kan jij je herinneren dat je in het verleden iemand X (X= de situatie waarover je twijfelt, bijvoorbeeld topless zonnen of het dragen van een bepaald kledingstuk) hebt zien doen en dat je dat gek vond? Waarschijnlijk niet. Mensen onthouden zulke dingen niet snel. Als jullie het leuk vinden kan ik mijn favoriete boeken binnenkort delen op mijn blog.

Tip 5: opbouwen
De eerste periode zat ik in de ochtend op kantoor (bijna niets te doen, aanwezig zijn om het ritme er in te houden) en ging ik in de middag bijslapen of iets leuks doen. Daarna kwam er een periode waarin ik ervoor zorgde dat ik al mijn taken tussen 9 en 5 gedaan had: werkzaken, maar ook dingen als de boodschappen doen en mijn huis poetsen. Sinds kort ben ik weer begonnen met echt van 9 tot 5 werken. Het opbouwen heeft me erg geholpen. Ik weet nu ook goed wanneer het te veel wordt en wanneer ik een middagje vrij moet nemen om bij te komen.

Ik hoop hiermee anderen te helpen eruit te komen én te voorkomen dat anderen in zo’n situatie terechtkomen. Ik schrijf dit allemaal vanuit mijn ervaring en mijn situatie. Ik wil niet zeggen dat deze tips voor iedereen gaan helpen, maar hopelijk geeft het inspiratie. Als je vragen hebt kun je ze hieronder stellen of natuurlijk naar me mailen!

39 thoughts on “Overspannen: hoe ik er weer bovenop kwam”

 1. Fijne tips! Ik loop op het moment op het einde van mijn latijn, ik weet hoe het is, dus probeer met rustig aan doen een burnout te voorkomen. Als ik nu moet stoppen tijdens mijn stage moet ik het hele schooljaar opnieuw doen en dat wil ik niet.. Deze tips zouden mij wel kunnen helpen.

 2. Goed dat je hier over schrijft. In onze maatschappij is het namelijk bijna normaal om een burnout te krijgen, ik hoor er zo veel mensen over! Ik ben ook begonnen meer tijd voor mijzelf te nemen, dan is het huis maar niet netjes ‘s avonds, ik zit veel beter in mijn vel!

 3. Ik ben ook heel benieuwd naar de boeken. Ik merk de laatste tijd dat mijn interesse er heel erg naar uitgaat. Ik heb er al een aantal gelezen, maar ben wel benieuwd naar welke tot jouw favorieten behoren.

 4. Heel goed dat je hier zo open over vertelt! Ook knap dat je zelf op tijd naar de dokter bent gestapt en er zelf weer bovenop bent gekomen. Ik ben benieuwd naar de boeken die je hebt gelezen 🙂

 5. Goede tips! Je staat er inderdaad niet gauw bij stil dat een twintiger ook gewoon overspannen kan worden. Ik heb van dichtbij gezien hoe erg het kan zijn, mijn moeder had een burn-out. Erg fijn dat je er bovenop bent gekomen, en nu houden zo! Ik ben benieuwd naar de boeken trouwens :).

 6. Ik heb een jaar geleden ook bijna tegen een buren-out aangezeten en ik merk dat ik nooit de tijd heb genomen om hiervan te herstellen. Met als gevolg dat ik er nog steeds tegenaan hik geloof ik. Wat ik er wel van heb geleerd is meer tijd voor mezelf en meer tijd voor vrienden. Ik leg de lat hoog voor school en voor mezelf waardoor ik continue bezig was met leren, huiswerk maken en voorbereidingen.
  Na het afstuderen hoop en verwacht ik tijd voor mezelf te nemen.
  Ik ben erg benieuwd naar de boeken die je hebt gelezen!

 7. Goed geschreven! Fijn dat je er zo open over wil zijn, en ik ben erg benieuwd naar de boeken! Zou het erg interessant vinden als je deze deelt.

 8. Ik denk dat dit hele fijn tips zijn voor mensen die overspannen zijn! En ja, ik wil graag je favoriete (zelfhulp) boeken lezen! ik heb er net ook weer drie gekocht en die moet ik nog lezen, maar ik ben benieuwd naar welke boeken jou geholpen hebben 🙂

 9. Heel fijn dat het nu weer goed met je gaat, en dat je het advies van de dokter hebt opgevolgd. Ik zou het tof vinden als je die selfhelp boeken een keer deelt op je blog! 🙂

 10. Good for you! Het is niet voor niets dat een gedeelte van mijn blog gaat over het herstellen van een burn-out. Het duurt lang en is niet leuk. Fijn dat jij actie hebt kunnen ondernemen voordat het te ver was. Ik denk dat de categorie ‘zelfhulpboeken’ de laatste jaren uit het stoffige hoekje is gekomen, er zitten zulke fijne bij! Nu luister ik ze meestal op Storytel, en sommige heb ik thuis. ‘Mind over medicine’ vond ik een echte openbaring. Ik ben heel benieuwd welke boeken jij hebt gelezen!

 11. Wat fijn om te lezen dat het nu beter gaat. Echt respect dat je dit deelt, overspannen zijn past in de tijd van nu waar alles snel en goed moet. Maar juist door je kwetsbaar op te stellen ben je zo’n voorbeeld en inspiratie. Ik vind het echt top dat je dit onderwerp bespreekbaar maakt.

 12. Hoi Jennie, wat dapper dat je dit deelt! Zelf heb ik hier ook mee geworsteld. In zo’n periode leer je inderdaad veel over jezelf. Ik ben erg benieuwd naar de boeken die jou goed hebben geholpen. Ik hoop dat je ze wil delen.
  Liefs!

 13. Zo herkenbaar! Ik ben afgelopen jaar ook overspannen geweest, de klachten die daar bij komen kijken zijn echt onvoorstelbaar. Ik heb zelfs een hartkastje en een echo etc. gehad omdat ik zeker wist dat er iets goed mis was met mijn hart. Zo gek dat stress dat allemaal kan veroorzaken!

 14. Ik dacht er eigenlijk precies hetzelfde over zoals jij. Ik ben best wel in shock even nu ik dit hier las. Want ik had nooit het gevoel dat ook zo’n jonge mensen het konden krijgen. Nu dringt het echt tot me door dat het bij iedereen kan voorkomen. Ik hoop dat je er snel weer bovenop komt!

 15. Gelukkig ben je er weer goed boven op gekomen! Mag ik vragen welke selfhelp boeken je dan hebt gelezen? 🙂 Ik zou er ook wel eens aan willen beginnen, dus als je tips hebt..? 🙂

 16. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft, ik denk dat dit nuttig en (helaas) herkenbaar is voor velen! Knap dat je er wel voor zorgde dat je in het goede ritme bleef, ik denk dat dat ook wel heel belangrijk is. Dat is er eentje om te onthouden, mocht ik het ooit nodig hebben!

 17. Wat goed dat je je blog gebruikt om je verhaal te delen. Mensen hebben van dit soort ‘creatieve’ banen altijd het idee dat alles makkelijk is, je zelf kunt bepalen als je wilt uitslapen en dat alles je maar aankomt waaien. Een leven leiden wat jij leidt is keihard werken en het klinkt niet meer als een logisch gevolg dat je overspannen raakt als je zoveel op je bordje neemt en zoveel van jezelf eist. Goede tips, thanks for sharing! Liefs, Cherelle

 18. Wat fijn om te horen dat je er weer bovenop bent. Ik vond het zeer interessant om je tips te lezen want ik denk dat ik hier ook wel iets aan zou kunnen hebben. Ik ben zeer benieuwd naar de verschillende zelfhulpboeken die je geholpen hebben.

 19. Wat mooi dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik denk dat je op deze manier heel veel mensen kan helpen en ook goede tips geeft. Zelf ben ik in 2010 overspannen geweest door verschillende dingen bij elkaar en dat was niet fijn.. gelukkig gaat het weer goed met je 🙂

 20. Jeetje Jennie, het blijft toch altijd een beetje schrikken om zoiets te lezen, ookal heb je het er al vaker over gehad. Gelukkig gaat het weer goed! En ik zou het wel fijn vinden om een artikel te lezen over die boeken. Zelf struggle ik ook behoorlijk met dat waar jij het over hebt, dus misschien heb ik er ook iets aan 🙂

 21. Complimenten voor je openheid en tips! Heel knap dat je er helemaal zelf bovenop bent gekomen, en super om te zien hoe goed het nu weer gaat! Blijf het rustig aan doen 🙂 En ik ben ook wel benieuwd welke boeken je hebt gelezen!

 22. Wow. Bizar dat ik dit steeds vaker om me heen zie gebeuren. Ik ben zelf 17 jaar oud en ben burn-out verklaard. Supergoed dat je naar je lichaam hebt kunnen luisteren en dat je zo snel actie ondernomen hebt (actie ondernemen in het wat rustiger aan doen dan, haha!) Mijn lichaam ‘negeren’ was mijn valkuil. Ik kende mijn eigen grenzen niet waardoor ik er erg makkelijk overheen kon gaan, wat dus ook gebeurd is!

  Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de boeken die jou geholpen hebben (:

 23. Oh wat heftig! Het lijkt me best een shock om daar mee geconfronteerd te worden. Dat moment dat de dokter het echt tegen je zegt. Ik merk dat ik ook altijd aan het werk ben. Ik probeer de laatste tijd ook echt alles van 9 tot 5 te plannen. Als iets dan niet af is, jammer, dan is het een taak voor de volgende dag. ‘s avonds ontspannen is echt heerlijk. x

 24. Wat herkenbaar allemaal! Ik heb vorig jaar zomer een burnout gehad, daar wel echt professionele hulp bij gekregen en er ook dik een half jaar uit gelegen. Gelukkig gaat het nu weer veel beter en weet ik precies wanneer ik het wat rustiger aan moet doen, als dat nodig is. Ben trouwens wel ontzettend benieuwd naar de boeken die jij fijn vond om te lezen! 🙂 X

 25. Ik vind het erg knap dat je er uiteindelijk zelf bovenop bent gekomen Jennie 🙂 Het lijkt mij eg moeilijk om alles los te laten zoals je hebt gedaan en een week weg te gaan. Ik denk dat voor veel bloggers het herkenbaar is dat we altijd bezig zijn en het werk eigenlijk nooit af is. Ik moet ook bekennen dat ik mij een leven zonder blog niet zou kunnen voorstellen haha, het ermee bezig zijn is heerlijk. Ik ben erg benieuwd welk selfhelp boek je gebruikt. Ik wil graag gaan beginnen met het lezen van selfhelp boeken om wat meer over mezelf te leren 🙂

  1. Dankjewel! Ik vond het eerst ook moeilijk, maar toen ik eenmaal daar was kwam ik erachter dat het eigenlijk toch wel heel fijn is om even weg te zijn van alles en gewoon niets te doen. Ik kan nu in de avonden en in de weekenden ook veel beter mijn werk loslaten. Ik merk dat ik productiever werk als ik een vast aantal uren per werkdag aanhoud. Heel veel succes en ik zal de boeken delen!

   1. Hoi Jenny, dank je wel voor je mooie blog. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de titels van de boeken die je gelezen hebt. Zou je die met mij willen delen? Groet Maaike

 26. Fijn dat er een artikel over hebt gemaakt en dat je al deze nuttige tips deelt! Ik ben zelf zo slecht in reële to-do lists maken.. Ik zet er eigenlijk alles op waar ik aan denk, omdat ik het anders vergeet, terwijl ik dan juist een overvolle to-do list krijg. Handig! Ik ga binnenkort (of beter: nu, want anders blijf ik uitstellen, maar blogs lezen is natuurlijk veel leuker dan huiswerk :P) ook eens kijken hoeveel ik nou echt op een dag kan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.