Ontdek hoe duurzaam en sociaal Rotterdam is tijdens The Impact Days (+ winactie)

Heb je voor komend weekend nog geen plannen en heb je zin om wat leuks en leerzaams te doen? Op 21, 22 en 23 november vinden The Impact Days in Rotterdam plaats. Rotterdam is een stad waarin heel veel gebeurt. Heel veel goeds ook vooral, waarvan je misschien niet alles meekrijgt. Dat is natuurlijk helemaal begrijpelijk in zo’n grote stad. Gelukkig zijn daarvoor The Impact Days in het leven geroepen!

Tijdens The Impact Days wordt zichtbaar gemaakt op welke manieren er in Rotterdam wordt bijgedragen aan een sociale en duurzame stad. Van vrijdag tot en met zondag zetten verschillende sociale ondernemingen hun deuren open zodat je kunt zien hoe zij het allemaal aanpakken. Je kunt tijdens deze dagen inspiratie opdoen voor een duurzamere toekomst. Niet alleen voor je eigen onderneming, maar ook voor in het dagelijkse leven. Onder het mom van Be social, buy social word je geïnspireerd om te kijken naar hoe je je euro’s bewuster uit kan geven. Het blijft trouwens niet alleen bij binnenkijken, want er worden ook verschillende tours en workshops georganiseerd. Veel ervan zijn gratis en voor een aantal kun je een ticket kopen. Wat er allemaal te doen is lees je onderaan in dit artikel. Ik ging alvast langs bij één van de plekken die meedoet aan The Impact Days en gratis te bezoeken is: Rotterdamse Munt.

Rotterdamse Munt is een stadstuin in Rotterdam-Zuid aan de Rosestraat 200, net achter Kop van Zuid. Initiatiefnemer Ingrid ontdekte via haar vorige baan dat er meer behoefte was aan groen in de stad. En dan niet alleen in de vorm van bomen en gras, maar met meer diversiteit zoals eetbaar groen. Ze is toen spontaan samen met anderen die ook enthousiast waren begonnen met het aanleggen van een tuin. Dat idee is vervolgens letterlijk uitgegroeid tot een groot succes! Het doel van Rotterdamse Munt is om een plek te creëren die bijdraagt aan een levendige en gezonde stad, waar buurt- en stadsbewoners samenwerken. Want: groen maakt mensen socialer, creatiever en brengt ze met elkaar in gesprek. Rotterdammers kunnen hier keukenkruiden en (eetbare) bloemen komen plukken. Chefkoks uit de stad komen speciaal naar de tuin toe om bijzondere ingrediënten zoals vijgenblad te halen voor hun gerechten. Je kunt er plantjes halen om thuis je eigen kruidentuintje te beginnen, in de zomermaanden kun je er heerlijk vega(n) lunchen en borrelen en in het winkeltje is huisgemaakte thee te koop.

Tijdens mijn gesprek met initiatiefnemer Ingrid kom ik erachter dat duurzaam en sociaal ondernemen zich op veel verschillende manieren uit bij Rotterdamse Munt. Dat houdt niet op bij de hierboven genoemde voordelen die de tuin biedt voor in de keukens van de Rotterdammers. Bij Rotterdamse Munt werken niet alleen onderzoeksstudenten en vrijwilligers, maar ook mensen die een opstapje naar de arbeidsmarkt nodig hebben. Zzp’ers die alleen thuis werken en het hebben van collega’s missen haken ook regelmatig een dagje aan. Voor oudere mensen geeft het werken in de tuin een dagbesteding. Leerlingen van basisscholen komen langs om via een speels lesprogramma te leren over kruiden, tuinieren, geuren en hoe lekker gezond eten kan zijn. In de wijk waarin de tuin zich bevindt, Rotterdam-Zuid, groeit 1 op de 3 kinderen in armoede op. Rotterdamse Munt vindt het belangrijk om kinderen in de wijk een leerzame plek met veel mogelijkheden te bieden. Daarnaast heeft de tuin een hele mooie kas waar optredens en yogalessen gegeven worden. Deze kas is ook door lokale ondernemers te huren

Tijdens de Impact Days kun je bij Rotterdamse Munt op 21, 22 en 23 november van 12:00 tot 17:00 terecht voor een rondleiding en theeproeverij. Door middel van een quiz ontdek je wat de impact is van meer groen in de stad (stiekem weet je dankzij dit artikel een paar antwoorden al 🙂 ) en er zijn speciale aanbiedingen om de kruiden en eetbare bloemen uit de tuin te ontdekken.

Wat is er nog meer te doen tijdens de Impact Days?
Een heleboel! Je kunt een workshop zero-waste schoonmaakmiddelen maken volgen, een social shopping route volgen die je langs allerlei duurzame winkels brengt en gratis flexwerken in het LaatBloeien Werkcafé. Je kunt binnenkijken bij o.a. de Koekfabriek, OnzeZaak en de naaiateliers van Talentfabriek010 en er worden rondleidingen gegeven bij o.a. Pluktuin Natuurtalent en Natuurspeeltuin de Speeldernis. Er is een netwerkborrel, filmvertoning en gezamelijke wandeltocht door de stad met Around010. En je kunt Rotterdamse Munt natuurlijk ook nog “in het echie” beleven. Een volledig overzicht van het programma vind je hier.

Winactie
Wil jij op 23 november van 14:00 tot 17:30 meedoen met de Around010 Impact Tour? Ik mag hiervoor twee kaartjes t.w.v. €17,50 weggeven! In samenwerking met Voor Goed biedt Around010 events tijdens The Impact Days tours aan door Rotterdam Centrum, West en Zuid (de laatste komt ook langs Rotterdamse Munt). Drie verschillende routes met als doel het sociaal ondernemerschap in Rotterdam ontdekken, vieren en versnellen. Laat om kans te maken op de kaartjes hieronder in een reactie weten welke tour je wil doen (Centrum, West of Zuid) en met wie. De winnaar ontvangt aanstaande donderdagavond (21 november) een mailtje.

Dit artikel is onderdeel van een commerciële samenwerking met The Impact Days. The Impact Days is een initiatief vanuit Voor Goed // Rotterdam Impact Agency. Voor Goed is een onafhankelijke stichting in Rotterdam die werkt aan de hardnekkige maatschappelijke problemen in de stad. Dit doen ze onder andere door sociale ondernemers die bijdragen aan de oplossing van de problemen te ondersteunen.

Foto’s door &Kirsten.

6 thoughts on “Ontdek hoe duurzaam en sociaal Rotterdam is tijdens The Impact Days (+ winactie)”

  1. Wat een super goed initiatief! Lijkt me ook erg leuk om dit soort dingen te ontdekken in je eigen stad. Ik heb op die datum al plannen, dus ik sla de winactie eventjes over, maar iemand zal er vast heel blij mee zijn! 🙂

  2. Gaaf! Momenteel ben ik bezig met afstuderen aan Academie Artemis, en mijn ‘product’ is een online gids naar geluk. Het lijkt me tof om zo’n tour te doen, dan kan ik daar weer een artikel over schrijven voor op mijn online Gelukgids

  3. Wat tof! Lijkt me zeker leuk om een tour mee te maken met mijn lieve vriendin Ella, die momenteel bezig is met het project Zero Foodwaste Rotterdam. Ook toevallig haar verjaardag vandaag, dus tof om haar in Rotterdam Centrum mee te nemen! 🙌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.