Mijn tips voor (beginnende) bloggers

Een blog starten en bijhouden, hoe kun je dat nu het beste doen? En hoe krijg je nu meer bezoekers op je blog? Eerder schreef ik al in een artikel dat de perfecte formule voor een succesvolle blog niet bestaat. Je zult zelf de perfecte formule moeten ontwikkelen die bij jou en jouw blog past. Maar, er zijn natuurlijk wel een aantal tips die iedereen kan gebruiken. In dit artikel deel ik daarom mijn tips voor beginnende bloggers. Heb je al een tijdje een blog? Dan kan ik je toch aanraden om ze voor de zekerheid even te checken!

1. Bedenk een naam die nog een tijdje mee kan
Bloggen is op dit moment helemaal hot maar wie weet wordt dat over twee jaar wel overgenomen door een nieuwe vorm. Bedenk dus een naam die een aantal jaren mee kan en denk daarbij aan veranderingen die kunnen opspelen. Neem bijvoorbeeld geen blognaam met ‘fashion’ er in als je er niet zeker van bent dat fashion altijd je uitgangspunt zal zijn. Ik heb bijvoorbeeld met mijn naam de ‘pech’ dat het woord blog er in zit. Stel dat ik over een tijdje iets anders wil met mijn blog, een online magazine maken om maar iets te noemen, dan zal ik van naam moeten veranderen en dan moet ik dus ook opnieuw beginnen met het opbouwen van naamsbekendheid.

2. Google Analytics!
Jetpack en Statcounter zijn heel leuk en vast ook erg handig, maar Google Analytics wordt in de bloggerswereld altijd als uitgangspunt gebruik. Niet alleen voor bedrijven is het handig, maar voor jou zelf ook. Je kunt er namelijk onder andere mee meten hoeveel mensen je website bekijken, waar zij vandaan komen, welke artikelen zij het meest bekijken en hoe lang mensen dan gemiddeld op zo’n pagina blijven. Heel handig, want die informatie kun jij weer gebruiken om je website te verbeteren. Ben je nog niet zo bezig met bedrijven en getalletjes? Dan kan ik je toch aanraden om het alvast te implementeren in je website. Wie weet komt die interesse nog en dan heb je tegen die tijd in ieder geval al genoeg cijfers verzameld om mee aan de slag te gaan.

3. Een mooie website maken
Als je een website bezoekt is het eerste wat je opvalt natuurlijk hoe hij er uit ziet en wat de uitstraling er van is. Een heel belangrijk punt om over na te denken dus! Ik raad je aan om je blog te maken op WordPress. Hier zijn namelijk veel mogelijkheden en als je het eenmaal doorhebt werkt het systeem erg handig. Wil je het echt professioneel aanpakken en een website (op WordPress) laten bouwen? Wees dan slim en neem contact op met iemand die er veel verstand van heeft: je neef of broer of een multimedia student bijvoorbeeld. Een echt bureau vraagt namelijk behoorlijk wat geld voor zo’n website. Je kunt later altijd nog investeren in een vernieuwde website.

tips_bloggers2
4. Evenementen en gratis spullen
Iedere dag 5 pakketjes vol gratis kleding en make-up zouden we natuurlijk allemaal wel willen ontvangen. Veel meiden denken dat alle bloggers iedere dag overladen worden met cadeaus, maar zo werkt het niet. De spullen dienen als aanvulling voor een blog dus er wordt rekening gehouden met welke producten bij welke blogger passen. Het is echt niet zo dat alle bloggers alles krijgen toegestuurd. Een beautyblogger heeft bijvoorbeeld make-up nodig om over te schrijven en voor een fashionblogger is het wel zo fijn als deze veel kleding heeft om te kunnen afwisselen. Stel jezelf dus de vraag of je spullen echt nodig hebt voor het voortbestaan van jouw blog. Ik schrijf zelf bijvoorbeeld veel persoonlijke verhalen. Daar heb ik geen gratis spullen voor nodig. Op het gebied van kleding word ik dan weer wel gesponsord zodat ik wat afwisselende outfits kan laten zien. Voor evenementen geldt hetzelfde: vraag jezelf af of het wat toevoegt. Fashionweek is voor mij bijvoorbeeld wel leuk om te bezoeken, maar de ervaring leert dat mijn lezers dat over het algemeen helemaal niet interessant vinden om te zien. Dan geef ik dat plekje in de zaal liever aan iemand voor wiens lezers het wel belangrijk is. Denk dus voordat je contact opneemt met PR bureaus goed na over wat je precies wil met je blog en wat je nodig gaat hebben. En let er op dat je wel een behoorlijk aantal bezoekers op je blog hebt voordat je contact opneemt.

5. Fouten maken is leerzaam
Je hoeft echt niet meteen perfecte artikelen en een knaller van een website neer te zetten. Door wat verschillende dingen te doen leer je wat voor jou en je lezers wel en niet werkt. Zo heb ik een keer een recept online gezet van een Knorr wereldgerecht. Zo eentje waarbij je van de doos af kunt lezen wat je precies moet doen.

6. Inspiratie
Waar haal je inspiratie vandaan? Veel beginnende bloggers zitten met het probleem dat ze niet zo goed weten waar ze over moeten schrijven. Heel begrijpelijk! Ga vooral niet ‘schrijven om het schrijven’. Als het je niet lukt om iedere dag een idee voor een leuk artikel te bedenken, post dan gewoon niet iedere dag. Je lezers merken het meteen aan je als je ergens niet 100 procent achter staat. Ik heb er zelf nooit echt last van dat ik niet weet waar ik over moet schrijven. Ik blog nu alweer bijna vier jaar dus bij mij zit het gewoon vast in mijn systeem. De ideeën komen vanzelf binnen, ik hoef er niet echt op een plek naar te zoeken. Misschien zou je op Pinterest kunnen kijken? Of kijk gewoon de hele dag goed om je heen. Zie je iets moois wat je inspireert? Of gebeurt er iets grappigs? Schrijf het op! Neem altijd een notitieboek mee. Hoe gek je ideeën ook zijn, er kan altijd nog iets anders leuks uit voortkomen. Inspiratie zoeken op andere blogs daar ben ik zelf niet meer zo fan van. Het wordt dan al snel kopiëren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Probeer dingen te bedenken die je nog niet op een andere blog gezien hebt. Dan ben je origineel!

7. Meer bezoekers op je blog
De meest gestelde vraag rondom het bloggen: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog? En dit is dan ook meteen de moeilijkste vraag om te beantwoorden. Er zijn ontzettend veel blogs en het is lastig om daar nog boven uit te springen. De grotere bloggers van nu zijn vaak alweer zo’n 6 jaar bezig. Het heeft gewoon tijd nodig. Of een rete goed concept. Wat kleine tips om meer bezoekers te krijgen: sluit je aan bij Facebook groepen voor bloggers, laat reacties achter op andere blogs, deel je posts op forums als Girlscene en Ellegirltalk en werk samen met andere bloggers. Let er wel op dat je niet gaat spammen, want dat zorgt er juist voor dat mensen niet meer naar je blog gaan.

8. Dingen die je nodig hebt
Wij bloggers hebben het geluk dat we niet veel spullen nodig hebben om te kunnen doen wat we doen. Wat je volgens mij nodig hebt is een camera, SD-kaart, een laptop of computer met een goed bewerkingsprogramma, een statief en een creatieve geest. En het laatste wat ik hier aan toe wil voegen is dat je veel geduld moet hebben. Je blog zal niet meteen vanaf dag 1 door duizenden mensen bezocht worden. Dat bouwt zich normaal gesproken langzaam op.

9. Have fun!
Bloggen is leuk en het kan je zoveel mogelijkheden bieden. Zorg er wel voor dat het leuk blijft voor jezelf. Stel niet te hoge eisen en doe vooral wat jij leuk vindt. Zoals ik eerder al schreef is het echt niet erg als er een dag niets online komt. Wil je twee keer per week iets plaatsen? Prima toch! Probeer niet te veel druk op jezelf te zetten. Ga samen met een vriendinnetje foto’s maken. Probeer nieuwe recepten uit. Doe leuke dingen om over te schrijven. Ik kan je een ding garanderen en dat is dat het leven als blogger ontzettend leuk is!

Ik hoop dat jullie deze tips handig vinden! Mocht je nog tips willen lezen over andere onderwerpen die met bloggen te maken hebben, laat het me dan vooral hieronder weten. Dan kan ik nog een tweede en misschien wel derde artikel maken.

58 thoughts on “Mijn tips voor (beginnende) bloggers”

 1. Ik ben gewoon aan het bloggen omdat ik het erg leuk vind, niet om er iets mee te verdienen of wat dan ook. Wel leuke tips om te lezen, ga is kijken naar Google Analytics, lijkt me wel leuk om zulke dingen precies te kunnen zien 🙂

 2. Erg leuke en bruikbare tips! Een onderwerp die bij je past is inderdaad erg belangrijk. Zelf heb ik die nu ook ontdekt dat mijn passie echt ligt bij koken. Ik merk ook dat dit beter gelezen wordt :).

 3. Hele goede en zeker bruikbare tips. Samen met mijn broer heb ik nu een half jaar een blog, wij hielden inderdaad goed bij via google analytics welke artikelen veel bekeken werden en welke niet. Op een gegeven moment zijn wij samen gaan zitten en hebben we goed bekeken wat vind iedereen nou echt leuk en hoe staan wij daar tegenover? Nu hebben we wat kleine aanpassingen gedaan en we zijn alle twee super tevreden en je ziet ook dat het steeds beter gaat lopen!

 4. bedankt voor de tips.
  Ik heb een blog op blogger en moet toegeven dat ik dat ook erg handig vind werken.
  Misschien dat ik later dan nog over stap naar wordpress, maar nu laat ik het nog even zo!

  groetjes,
  Bo

 5. nuttige tips, kan er goed mee door, alleen loop ik steeds vast op het aandacht trekken naar instauto.nl (mijn blog) ik weet niet of het ligt aan mijn blog de opmaak, of om de inhoud… of maak ik gewoon te weinig promotie hiervoor ?

 6. Hey,
  wat ‘n fijne en handige tips! Zelf ben ik nog maar net begonnen en vind ik het moeilijk om bezoekers te trekken maar ik probeer zo veel mogelijk. Dit heeft me weer een setje in de rug gegeven om niet zomaar op te geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.