Mijn nieuwe longboard – Xtensionboards classic bamboo dancer

Vorig jaar in juli kreeg ik mijn allereerste longboard en sindsdien ben ik er helemaal gek op. Ik kreeg toen een Globe arcadia cruiser als cadeautje van Kelloggs en inmiddels heb ik daar al behoorlijk wat kilometers op gereden. Toen ik begon had ik echt 0 verstand van longboards en ik dacht dat ieder board gewoon prima was, maar hoe vaker ik op andere boards reed, hoe meer ik erachter kwam dat ik mijn eigen board eigenlijk helemaal niet fijn vond. Ik besloot deze week dat het tijd was om een nieuwe te halen! Ik ga je in dit artikel vertellen waar ik op heb gelet bij het kopen van mijn nieuwe board (Xtensionboards classic bamboo dancer) en wat de verschillen zijn met mijn oude (Globe arcadia cruiser).

jenniefromtheblog_longboard4
Dit is ‘m! Mijn nieuwe board, de classic bamboo dancer van Xtensionboards. Ik heb hem bij Sickboards in Den Haag gehaald, daar hebben ze me heel goed geholpen met het kiezen van een board. We begonnen bij het deck (de plank). Ik wilde graag een flexibel deck en na het testen van een aantal decks koos ik voor deze. Als je er op gaat staan en zachtjes op en neer beweegt dan veert hij mee. Dat vind ik fijn tijdens het rijden want dan voel je niet ieder hobbeltje in de weg super hard. En het rijdt gewoon lekker, want met deze plank heb je echt zo’n surfgevoel! Op de plank zit doorzichtige griptape (bij veel boards is deze griptape zwart). De plank is 1.20m en dat is behoorlijk lang. Ik heb bij het maken van mijn keuze ook nagedacht over wat ik uiteindelijk wil gaan doen met het longboarden. Je hebt longboarders die echt de bergen af gaan en gaan sliden maar dat is mij wat te heftig. Ik ga liever gewoon cruisen, lange afstanden rijden en over een tijdje wil ik ook leren dancen en daarvoor is een lange plank handiger. In deze video (vanaf 0:30) kun je zien wat dancing is. In totaal heeft het board mij €300 gekost. Dat is een behoorlijk bedrag, maar ik weet zeker dat ik longboarden heel erg leuk vind en dat ik er nog lang mee door wil gaan. Deze plank is echt perfect voor mij, precies afgestemd op mijn wensen. Ik heb er nu al een paar keer op gereden en ik ben er super blij mee.

jenniefromtheblog_longboard2
Na het kiezen van het deck moest ik een keuze maken uit verschillende trucks en wielen. De trucks zijn de zilveren dingetjes, een soort tussenstukken. Het verschil tussen trucks en hoe dat allemaal werkt vind ik nogal lastig om uit te leggen. Je kunt dat het beste even aan iemand in een skateshop vragen, dan kun je meteen testen en de verschillen voelen. Verder heb ik gekozen voor 77A wieltjes van Cloud Ride Slide, super zacht zijn die. Inderdaad net alsof je op wolken rijdt! Zelf zou ik niet hoger gaan dan 78A omdat de wielen dan te hard worden, maar het ligt er maar net aan waar je je board voor wil gaan gebruiken natuurlijk en wat jij het fijnst vindt.

jenniefromtheblog_longboard3
Hier zie je mijn nieuwe board naast mijn oude board. Het zijn echt twee hele verschillende boards. Mijn bamboo dancer is een flexibele plank met zachte wieltjes, flexibele trucks, hij is langer en heeft geen duidelijke voor- of achterkant. Hiermee kan ik lekker makkelijk zigzaggen en gewoon echt lekker rijden. Met de zachte wieltjes voel ik de trillingen van de grond veel minder. De arcadia cruiser is klein, de plank is mega hard, de trucks zijn stroef waardoor ik niet fijn bochtjes kan maken en de wieltjes zijn ook hard. Ik voel zowat iedere tegel als ik daarop rijd. Ik vind de arcardia cruiser echt veel minder fijn dan mijn nieuwe bamboo dancer.

jenniefromtheblog_longboard1
Dit is de onderkant van het deck. Hier ga ik misschien nog wat stickers opplakken of zo want ik vind hem nu een beetje kaal! Misschien de naam van mijn blog groot er op? Goede reclame 😀

Wil je een longboard kopen?
Denk dan wel eerst goed na of je het wel echt leuk gaat vinden, want het is een behoorlijke investering. Misschien kun je eens een board van iemand lenen? Ik raad je ook aan om niet online te bestellen maar om echt naar een winkel toe te gaan. Ik liep de winkel in met de gedachte dat ik een board van Koastal zou halen maar die bleek ik uiteindelijk helemaal niet fijn te vinden! Stel gerust al je vragen aan de medewerkers. Geen enkele vraag is dom, iedereen is ooit een beginner geweest. Denk bij het aanschaffen van een board na over wat je er uiteindelijk mee wil gaan doen. Wil je alleen cruisen of wil je ook trucjes gaan doen? Dit kun je het beste ook even vertellen aan de medewerker, want hij weet goed welk boards bij welke soort trucjes horen.

Is het moeilijk en gevaarlijk?
Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wil. Het gewone rijden is echt super simpel en dat heb je zo onder de knie. Een longboard is lang en stevig dus over het algemeen sta je gewoon stabiel op je plank. Zelf ben ik tot nu toe nog nooit gevallen, maar ik ben ook nog niet echt met trucjes bezig geweest. Tot nu toe heb ik lange afstanden gedaan, gezigzagd en tijdens het rijden de grond aangetikt. Wanneer je merkt dat het mis gaat trap je je board naar achteren en dan loop je er als het ware vanaf. Wil je bijvoorbeeld gaan dancen of sliden op je longboard, dan zul je hoogstwaarschijnlijk wel een aantal keren vallen.

Verder is longboarden gewoon echt leuk om te doen, ik doe het het liefst iedere dag. Gewoon het gevoel wat je krijgt als je lekker aan het rijden bent op een mooie plek, zo fijn is dat. Als je vragen aan mij hebt, stel ze dan gerust hieronder. Ik ben natuurlijk geen expert maar ik kan wel vanuit mijn eigen ervaringen vertellen. Ik zal de vragen hieronder zoveel mogelijk beantwoorden en als er veel vragen zijn zal ik nog een extra artikel maken met uitgebreide antwoorden.

58 thoughts on “Mijn nieuwe longboard – Xtensionboards classic bamboo dancer”

 1. Wauw, tof! Ik heb zelf een iets grotere variant van een pennyboard. Ik vind dit ook echt ontzettend leuk en omdat hij iets groter is is hij ook nog aardig stabiel.

 2. Hee Jennie, ten eerste je hebt echt een super blog!
  Ik wil heel graag een longboard kopen maar ik heb echt geen idee waar ik moet beginnen..
  Ik heb een aantal vraagjes, wil je ze alsjeblieft beantwoorden? 🙂
  Ik wil graag lange afstanden maken, wat voor soort board heb ik dan nodig?
  Is het goed om een compleet board te kopen op internet, of moet ik naar een winkel gaan en alles
  apart kopen?
  En hoeveel gaat het kosten?

  Dankjewel, heel veel succes met je nieuwe board en natuurlijk je blog! 🙂

  1. Volgens mij zijn vrijwel alle longboards geschikt voor lange afstanden 🙂 Ik zou zelf geen compleet board op het internet kopen. Toen ik mijn eerste board kreeg had ik niet de mogelijkheid om hem in de winkel te testen, ik moest er snel eentje in 1 dag online uitzoeken. Het is gewoon super lastig omdat alle boards en wieltjes zoveel van elkaar verschillen. Als je er in gaat investeren, doe het dan goed door naar de winkel te gaan en je daar te laten helpen met het vinden van een perfect board voor jou 🙂 Ik denk dat je minimaal €180 kwijt bent voor een goed board, maar dat weet ik niet zeker. Het is maar net wat jij fijn vindt. Echt naar de winkel gaan dus!

 3. Goed dat je zo’n duidelijk advies hebt gevraagd en blij bent met je nieuwe board, hij ziet er inderdaad echt fijn uit! Ik longboard alleen in de golven 😉 Neem op straat vaker mijn shortboard onder de arm mee, maar dat is dan weer echt totaal iets anders wat mensen weleens vergeten. De winkel waar je bent geweest kende ik nog niet, maar ik denk dat ik er zeker eens een kijkje ga nemen als ik in de buurt ben.

 4. Mooi bord!
  Mijn broer longboardt (schrijf je dit zo correct :p?) ook en hij doet zelfs mee aan wedstrijden enzo.
  Hij en zijn vrienden rijden speciaal helemaal vanuit West-Vlaanderen (in België) naar Den Haag om bij Sickboards te gaan ‘shoppen’ :). Zelf zou ik graag een pennyboard hebben, maar ik vind het een beetje duur voor wat het is en voor de tijd dat ik het zou gebruiken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.