Mijn Moestuin boek van Wim Lybaert

Het lijkt mij leuk om in de toekomst een moestuin bij mijn boshuisje te gaan maken. Om daarmee te experimenteren ben ik de afgelopen weken begonnen met zaadjes planten en de plantjes die daar inmiddels uit zijn gegroeid goed bij te houden. Ik vind het enorm leuk om te doen! Wel is het even zoeken naar wat welk plantje nu precies nodig heeft. Op internet vond ik allerlei losse flarden aan informatie en ik merkte dat ik toe was aan een duidelijk boek. Na een hoop reviews lezen kocht ik er eentje waar ik nu volop in aan het lezen ben. Ik deel ‘m met je!

Het boek dat ik heb gekocht is Mijn Moestuin, van de Vlaamse Wim Lybaert. Hij maakt tv-programma’s over tuinbouw en groenteteelt die in België op tv te zien zijn. Ik kende hem zelf nog niet maar de cover sprak me erg aan toen ik ‘m op Bol voorbij zag komen. Ik was door de moestuinboeken daar aan het scrollen en dit boek sprak mij het meest aan. Wim kwam op mij over als iemand die veel verstand heeft van moestuinen, de coverfoto gaf een fijne sfeer af, het boek is met 367 pagina’s lekker dik en ik las alleen maar goede reviews. Toen het boek binnenkwam was ik verrast. Het is een dik boek van goede kwaliteit en de foto’s die erin staan zijn prachtig.

Ik ben zodra het boek binnenkwam meteen begonnen met lezen. Het boek begint met Deel 1: je eerste moestuin. Hierin lees je alles over waar je de moestuin het beste kunt plaatsen, hoeveel ruimte je nodig gaat hebben, hoe je een moestuinplan maakt, hoe het zit met compost en mest, hoe je precies plant en zaait en met welke problemen (zoals ongedierte) je te maken kunt gaan hebben. En hoe je deze dan weer bestrijdt natuurlijk J Ik leerde in de eerste pagina’s al behoorlijk wat. Zo las ik dat het niet handig is om een moestuin op bosgrond te plaatsen, omdat de bomen dan al het water opslurpen. Ik kan beter moestuinbakken gaan maken zodat dat niet gebeurt. Het is allemaal echt tot in de puntjes uitgewerkt. Er staat zelfs bij hoe je de plantjes het beste water kunt geven.

Daarna komt Deel 2: je handen uit de mouwen. Dit deel is opgebouwd in maanden. Iedere maand begint met een overzicht van 2 pagina’s waarin staat wat je in deze maand kunt doen. Je ziet in dit overzicht onder andere duidelijk welke groenten en fruit je kunt gaan zaaien, en welke zaailingen van de voorgaande maand door kunnen naar een pot of naar de tuin. In de pagina’s daarna wordt dan per genoemd onderdeel en per groente- of fruitsoort uitgelegd hoe je dat het beste kunt doen. Heel handig! In Deel 3 van het boek gaat het over kruiden. Daarnaast vind je hier nog eens 36 pagina’s met groentefiches op alfabetische volgorde. Hierin wordt per pagina een groentesoort genoemd en zie je nog eens een overzicht van wanneer je deze zaait en oogst en welke bijzonderheden er bij deze soort groente komen kijken. Dan eindigt het boek nog met een moestuinkalender, in een spread van 2 pagina’s, waarin je in een overzicht ziet wanneer je welke soort zaait, plant, verspeent en oogst. Duidelijker kan dus haast niet!

Omdat er nog best wel wat bij komt kijken om een moestuin te bouwen en ik het nogal druk heb met mijn huis opknappen, ga ik dit jaar nog niet beginnen met een uitgebreide moestuin en houd ik het even bij mijn zes plantjes die nu in de tuin staan te groeien. Ik pak liever de komende maanden dit boek er nog even bij en ga dan op mijn gemak een moestuinplan maken als ik er klaar voor ben. Maar, dit boek is dus wel een enorme aanrader! Een ontzettend leerzaam, maar ook gezellig boek dat zeker zijn geld waard is.

Het boek kun je onder andere hier bestellen:

9 thoughts on “Mijn Moestuin boek van Wim Lybaert”

 1. Dit boek is inderdaad geweldig! Hij heeft ook een tweede boek, ‘mijn oogst’, met allerlei heerlijke recepten met je zelfgeoogste groenten.

  Samen met ‘de moestuin van mme Zsazsa’ echt mijn holy grail!

 2. Dit is boek is echt top om mee te beginnen! Ik ben nu bezig met mijn 3e jaar moestuinieren en het is echt fantastisch. Ik word er mega gelukkig en ontspannen van.

  Mocht je tips willen, ik zit ook op instagram en vind het leuk om te helpen :). Mijn naam is hazel.emery.rose.

  Veel plezier met je tuin!

 3. Klinkt als een goed boek voor als je een tuintje wilt beginnen. Ik heb al jaren een eigen moestuin en het is zo leuk om alles te zien groeien en vervolgens alles op te eten.

 4. Wim Lybaert heeft ook een programma ‘De Columbus’ waarin hij in een oude omgebouwde bus met bekende Vlamingen naar een bestemming rijdt. Komen vaak fijne gesprekken uit voort, én de bus is een plaatje om te zien want staat vol planten <3
  Via de site van één kan je dat zien (vanuit België, misschien ook vanuit Nederland?)

 5. Ooh! Deze ga ik mijn vriend cadeau geven. Ik heb net wen boek gekocht over het verbouwen van bloemen in je eigen tuin. Daar wil ik,als we over een jaar eindelijk een tuin hebben, naast een moestuin ook graag wat ruimte voor maken. Het boek heet Cut Flower Garden van Erin Benzakein en ook dat is een echte aanrader. Vol goede tips en prachtige fotos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.