Mijn manier om productief te werken & nieuwe stationary

Het nieuwe school- en werkjaar is weer begonnen! Ik heb met veel plezier weer nieuwe stationary voor dit jaar uitgezocht. Daar kijk ik toch iedere keer weer naar uit. Ik laat je in deze blogpost zien wat ik allemaal heb gekocht en ik vertel je over mijn favoriete manier om productief te werken!

Mijn stationary van dit jaar.
Handig deze! De scheurrand zit bovenaan dus je kunt makkelijk lijstjes uitscheuren.

Mijn stationary van dit jaar
Soms mis ik het wel eens om tien verschillende schriften te mogen uitzoeken, zoals dat vroeger tijdens mijn schoolperiode ging. Dan liep ik daarna met een hele mand vol richting de kassa. Nu moet ik selectief zijn, want aan een hele lading schriften heb ik vandaag de dag niet zoveel. Één notitieboek is voldoende. Lijntjes vind ik niet zo fijn schrijven dus ik ben dit jaar weer voor een bulletjournal gegaan. Deze van HEMA is een stukje groter vergeleken met het standaard bulletjournal-formaat en heeft een harde kaft. Heel fijn! Verder heb ik een clipboard gekocht om lijstjes en facturen op vast te clippen, een notitieblokje waar ik handig dingen kan uitscheuren, zwarte fineliners en jawel, een stickervel met zeemeerminnenstickers om toch nog even dat schoolgevoel van vroeger terug te krijgen. Ik ben ook zeker nog fan van de Best SELF Journal, maar gebruik deze alleen als ik echt een doel heb waar ik naartoe wil werken. Op dit moment heb ik dat niet, dus misschien pak ik hem er later dit jaar bij.

Bullet journal €6 & stickervel €1,50 van HEMA, clipboard €2 van Flying Tiger, notitieblok met hondjes- en palmbomenprint €8 van Sissy Boy.

Hoe ik zo productief mogelijk werk
Ik ben een enorme uitsteller. Alles gebeurt bij mij altijd op het laatste moment. Zelfs mijn vwo-examens leerde ik de avond van tevoren pas. Ik ben een dromer en kan het lastig vinden om productief te zijn. Vooral bij grote taken waar geen einde aan lijkt te komen vind ik het zwaar om me ertoe te zetten. Sinds een jaar werk ik graag via de Pomodoro-techniek. Dit is een ideale techniek om eens uit te proberen als je je kan vinden in de omschrijving hierboven. Via deze techniek krijg je op korte termijn veel voldoeningsmomentjes en dat helpt bij mij enorm.

Via de Pomodoro-techniek werk je in blokken van 25 minuten. Al je grote taken verdeel je dus op in kleinere taken. Één zo’n blok van 25 minuten noem je een Pomodori. Wat ik altijd doe is aan het begin van de week een lange lijst maken met Pomodori. In het begin was dat even gokken, maar nu weet ik goed hoeveel tijd ik aan een taak kwijt ben. Kleine taakjes voeg ik samen in één pomodori. Vanwege mijn mentale gezondheid kies ik ervoor de komende tijd 5 uur per dag te werken, wat gelijkstaat aan 25 uur per week en een lijst van 50 Pomodori. 40 Pomodori vul ik alvast in, 10 Pomodori laat ik vrij voor onverwachte zaken. Misschien komt er ineens een opdracht binnen of was het aantal ingeschatte Pomodori voor een taak niet voldoende. De ene keer schrijf ik het lijstje uit in mijn bulletjournal, de andere keer ben ik lui en print ik het voor op mijn clipboard.

En dan is het tijd om er een timer bij te pakken. Ik maak zelf gebruik van deze website waar je een tellertje aan kan zetten en mijn Apple Watch. Het is de bedoeling dat je gedurende de 25 minuten volledig gefocust bent op je Pomodori. Merk je dat je afgeleid raakt, omdat je je bijvoorbeeld ineens bedenkt dat je nog iets moet doen? Schrijf het op en ga door. Na de 25 minuten neem je verplicht een pauze van 5 minuten. Even opstaan, naar de wc, je telefoon checken of wat te drinken pakken. Op deze manier leer je je hersenen eraan wennen om in volledige focus te gaan en zul je zien dat het steeds makkelijker wordt om je aandacht erbij te houden. Je weet namelijk dat er daarna 5 minuten rust aankomen.

Het fijne aan deze methode vind ik dat ik veel meer voldoening voel. Als ik aan een lange, grote taak werk dan kan ik daar behoorlijk tegenaan zitten hikken. Waar het normaal voelt alsof ik na een dag nog niet veel ben opgeschoten, kijk ik met de Pomodoro-techniek terug op mijn dag en denk ik: yes, heb ik toch maar even mooi 10 taken afgevinkt vandaag! Dit is ook een goede methode om te gebruiken tijdens je scriptie bijvoorbeeld.

Wat is jouw favoriete manier om productief te werken?

Foto’s door Samantha Bosdijk

20 thoughts on “Mijn manier om productief te werken & nieuwe stationary”

 1. Ik las je instapost en was heel benieuwd naar je werkwijze! Wat klinkt dit goed zeg. Onbewust werk ik de laatste tijd al een beetje zo, vooral met grote taken. Die knip ik vaak op in kleine taken, geeft inderdaad meer voldoening. Fijn dat deze werkwijze goed voor je werkt. Ik ga dit ook eens een dag doen, zelfs met kleinere taken. Ben benieuwd!

 2. Haha jaaa, ik mis de schoolcampus van de V&D! De Pomodoro techniek is inderdaad fijn. Ik vond de Best Self journal super handig tijdens mijn scriptie, maar nu ik niet meer echt zo’n project met een duidelijk doel heb ben ik weer op zoek naar een andere planner. Had stiekem gehoopt dat je die hier ging aankondigen ;p

 3. Ohh ja ik vond het ook zo leuk om dingen voor school uit te zoeken vroeger! Ik stond in de V&D dan uren agenda’s met elkaar te vergelijken en te twijfelen tussen kaftpapier haha!
  De pomodori (krijg meteen trek van dat woord) methode klinkt echt goed! Ik ga die vandaag ook eens testen 🙂 hopelijk werkt het voor mij ook zo goed.

 4. Wat leuk dat je met de Pomodori techniek werkt! Ik gebruikte dit altijd voor mijn examens, haha. Misschien moet ik het weer eens oppakken, want jouw theorie hierover klinkt super goed. Ik zou ook eens zo’n weekplanning moeten maken, dat geeft veel rust :-).

 5. Ik keek vroeger ook altijd zooo uit naar het moment dat ik nieuwe schoolspullen mocht kopen. En nu ook nog een lichtelijke notitieboekverslaving, word hier ook weer erg hebberig van haha.

 6. Ik werk ook heel graag met de pomodoro-timer. Het daagt ook uit om goed in te schatten hoeveel tijd iets kost (en vaak bedrogen uit te komen, dat is althans mijn ervaring 😉 )

  Ik werk verder met een bulletjournal volgens de originele methode, maar zo nu en dan pas ik iets aan.

 7. Hoi Jenny! Heeeel erg bedankt voor dit artikel!! Ik ben bezig met mijn scriptie en het is zo overwelmend waardoor het me echt tegen staat en ik me er inderdaad niet toe kan zetten. Iedereen lijkt tegenwoordig zo productief waardoor ik echt onzeker wordt omdat het mij lang niet altijd lukt. Ik ga zeker de promodori techniek zoals jij hem gebruikt proberen! Bedankt voor je praktische uitleg hoe je het ook echt gebruikt ism je to-do’s! Liefs, Caitlin

  1. Mijn scriptie daar heb ik ook echt ZO veel moeite mee gehad. Ik heb dat volgens mij ook echt in de laatste vier weken gedaan toen… Het is echt even doorzetten, maar het moet toch ooit gebeuren dus beter maar gewoon nu. Dan ben je er vanaf. Zet hem op!

 8. Bedankt voor dit leuke artikel en je tips! Dit komt voor mij net op het juiste moment. Op de middelbare school was ik supergestructureerd en studeerde ik altijd in blokken van 45 minuten. Daarna verminderde mijn focus en nam ik steeds 15 minuten pauze. Dat werkte zo goed! Sinds enkele jaren werk ik als leerkracht, dus ik heb thuis elke avond en elk weekend natuurlijk nog hopen werk te doen. Ik zie dan door de bomen het bos niet meer en begin dan aan vanalles, maar werk niets af. Multitasken dus, maar dat werkt echt niet voor mij. Er zijn zoveel avonden dat ik in paniek geraak omdat ik al die taakjes nog moet afwerken maar eigenlijk ook zo graag zou willen gaan slapen … Ik probeer dit schooljaar weer mijn oude ritme op te pakken en in korte stukjes heel gefocust te werken om daarna ook heel bewust pauze te kunnen nemen. Het lukt nog niet zo goed als vroeger, maar het gaat wel steeds beter! Jouw blogpost heeft mij weer goede moed gegeven en geïnspireerd. Sorry voor de lange tekst, haha! Vele groetjes!

 9. Ik ben ook echt fan van de Pomodoro-techniek; ik bent zo veel meer gemotiveerd en geconcentreerd als ik weet dat ik maar iets voor 25 minuten hoef te doen! Ook helpt het om te denken: ik hoef maar 1 pomodoro vol te maken, want 9/10 keer zit je er lekker in en ga je daarna gewoon door met een nieuwe. Ik gebruikte het in ieder geval voor mijn eindexamens, selectietoetsen en nu ook voor mijn college- voorbereidingen en het terugkijken van hoorcolleges! En die pastelmarkers heb ik ook, net als een pastelcollegeblok. Te leuk gewoon…

 10. Deze techniek lijkt mij zo productief! Ik ben zelf vrij snel afgeleid en ik denk dat deze techniek best wel eens bij zou passen. Vraagje trouwens; wat voor fineliner gebruik jij?

 11. Wat leuk dat je met een bullet journal werkt! Ik gebruik vaak een bureaukalender; hier schrijf ik al mijn afspraken en doelen voor de dag/week in op; dat werkt zo ontzettend fijn! Op deze manier kan ik me echt focussen op wat er gedaan moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.