Mijn intenties en goede voornemens voor 2020

Een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2020 allemaal! Hopelijk hebben jullie een fijne jaarwisseling gehad 🙂 In deze blogpost zet ik op een rijtje wat ik denk dat dit jaar belangrijk gaat zijn in mijn leven en wat mijn goede voornemens zijn.

Ik ga het jaar 2020 in op 26-jarige leeftijd. Ik heb het gevoel dat de eerste 25 jaar van mijn leven vooral in het teken hebben gestaan van zelfontwikkeling. Ik ben op een punt waarop ik behoorlijk goed weet wie ik ben, wat ik belangrijk vind, wat mijn grenzen zijn op bepaalde gebieden (werkdruk en de hoeveelheid sociale afspraken bijvoorbeeld) en ik heb een fijne balans gevonden tussen werk- en privétijd. Dat is heel fijn. 2020 en mijn 26e levensjaar voelen als een nieuw begin, alsof er een nieuw hoofdstuk van een aantal jaren in mijn leven gaat beginnen. Ik heb geen idee wat dat dan gaat zijn en hoop dit over een paar jaar met een glimlach op mijn gezicht terug te lezen. Ik heb wel nagedacht over wat ik denk dat dit jaar belangrijk gaat zijn in mijn leven.

Mijn droom om in een boshuisje te gaan wonen – en uiteindelijk misschien wel een klein bed & breakfast met boshutjes te beginnen – wordt met de dag groter. Ik vind het heel spannend om mijn droom om te zetten in een doel. Doelen kunnen motiveren, maar ze kunnen ook resulteren in een teleurstelling. Ik heb eigenlijk nooit echt met doelen gewerkt in mijn leven en stappenplannen gemaakt. Veel is natuurlijk overgelopen in elkaar. Het was er gewoon ineens en het voelde dan goed. Ik kan mijn droom op dit moment niet waarmaken omdat ik het niet kan betalen. Niet gek ook, dat je op je 26e geen huis kunt kopen, maar als ik dat ooit wil kunnen dan moet er misschien wel iets van een plan komen. Ik zit nu een beetje te dubben over hoe uitgebreid dat plan dan moet zijn. Blijft dat bij zorgen dat ik iedere maand bedrag X spaar, of ga ik mijn droom echt omzetten in een hard doel? Misschien moet ik juist doorgaan met hoe ik nu bezig ben en komt het net als de andere dingen in mijn leven vanzelf wel op mijn pad? Verder is het voor mij belangrijk om hierin mijn grenzen qua werkdruk te blijven bewaken. Ja, ik heb tijd om meer te werken en meer geld te verdienen, maar dat zou wel effect hebben op mijn mentale gezondheid die nu juist zo in balans is. Ik hoop daar dit jaar een weg in te vinden.

Verder vind ik het onderwerp slow living de laatste tijd erg interessant en wil ik hier meer over lezen. Als je me al even volgt weet je dat ik niet zo’n boekenlezer ben, maar sinds ik boeken over dit onderwerp heb ontdekt ben ik voorzichtig begonnen met lezen. Ik doe er vanwege mijn ADD wel lang over, maar hey, dat past ook weer bij het onderwerp 🙂 Volgens mij leef ik al aardig slow. Ik geniet van kleine dingen in het leven en maak graag tijd vrij voor de dingen waar ik gelukkig van word: sporten, met Cody wandelen in de bossen, lekker en voedzaam koken en harp spelen. Ik zou denk ik nog kunnen leren over minder multitasken. Volop genieten van het avondeten bijvoorbeeld, in plaats van dan met mijn telefoon bezig zijn. Ook wil ik nog wat kleine rituelen gaan toevoegen aan mijn dagelijkse leven, omdat ik merk dat ik mijn avondritueel heel fijn vind (het doen van mijn Koreaanse skincare routine). Het geeft me rust. Iets in de ochtend zou ik fijn vinden, maar wat weet ik nog niet. En ik las ergens dat het een idee is om een kaarsje aan te zetten tijdens het werken en deze uit te blazen als de werkdag voorbij is. Dat lijkt me ook een mooie. En zo zijn er vast nog meer dingen die ik kan leren binnen slow living. Ik ben benieuwd!

Normaal maak ik niet echt een lijstje met goede voornemens, maar nu had ik daar ineens wel zin in. Dit zijn ze geworden:
♡ Het slowjuicen weer goed oppakken. Ik dronk een paar maanden lang iedere ochtend selderijsap, maar werd op een gegeven moment wat lui met slowjuicen waardoor het terugging naar een paar ochtenden in de week. Ik mis het op de dagen dat ik het niet heb, net als dat sommige mensen iedere ochtend een bakje koffie nodig hebben. Dus ik wil het nu weer op vaste momenten gaan maken zodat ik het altijd in de koelkast heb staan.
♡ Minder koken met vleesvervangers. Afgelopen lente en zomer was ik daar goed mee bezig, maar ik merk dat het in de herfst en winter een beetje verwaterd is. Ik wil weer terug naar maximaal één vleesvervanger-verpakking per week.
♡ Het eerste kwartaal van 2020 écht naar de tandarts. Dit is al jaren mijn goede voornemen. Ik zal maar niet zeggen hoeveel jaar… 🙂
♡ Beginnen met sparen voor mijn pensioen.
♡ Mijn blogposts goed doorplaatsen op social media. Ik vergeet het bijvoorbeeld steeds op Facebook te delen als er een nieuwe post online staat en dat is zonde van het gemiste bereik.

Wat hoop jij dat er in 2020 gaat gebeuren in jouw leven? En heb je goede voornemens?

Foto door De Lens van Daan

25 thoughts on “Mijn intenties en goede voornemens voor 2020”

   1. Aaahh leuk! ik had dezelfde vraag over welke boeken je leest! kijk uit naar je blogpost erover 😊. Positieve psychologie is ook leuk. Daar heb ik de afgelopen tijd wat boeken van gelezen. Gaat heel erg over in het nu leven en gelukkig worden van de kleinen dingetjes in het leven. Ligt een beetje op dezelfde lijn met slow living denk ik. Heel relaxed om daarover te lezen dus ben benieuwd naar jou boeken tips ☕️🍃

 1. Jij ook de beste wensen voor 2020!
  Mijn voornemen is ook om weer meer te slowjuicen 🙂 Gisteren al goed mee begonnen, alleen kost het met de slowjuicer die ik nu heb zo veel tijd, misschien toch sparen voor een betere dit jaar!

 2. Dat zijn goede voornemens en vind het zo mooi om te lezen hoe jij je thuis voelt in en om het bos 🙂 Hopelijk is het je gegund en kun je die droom hoe dan ook waar maken.

 3. Mooie voornemens, ik denk dat het wel goedkomt. Mijn voornemen voor 2020 is vooral dat ik bewuster met geld wil omgaan. Natuurlijk spaar ik wel en ik werk er zelf voor. Maar soms heb ik het idee dat die bankkaart net iets te snel bovengehaald wordt bij mij. Dus ik ga bewuster op mijn aankopen letten. Dan heb ik er uiteindelijk ook meer plezier van dan dat ik alles zomaar koop. Ik heb in mijn telefoon een tabelletje staan waar ik al mijn aankopen in ga zetten, zodat ik meteen geconfronteerd word met mijn aankopen. Dus ik ben heel benieuwd wat het gaat geven!

  1. Wat een goede! Ik had zelf tot een jaar terug geen idee waar mijn geld aan opging. Ik ben toen bij Knab gegaan en heb daar potjes aangemaakt, en een aparte pas voor mijn boodschappen. Sindsdien heb ik een heel goed overzicht. Veel succes!

 4. Jij ook een fijne 2020 gewenst! Leuk om je doelen en voornemens te lezen! Ik ben zo zoekende naar mezelf, maar het geeft mij ergens rust om te lezen dat jij jezelf gevonden hebt rond je 25e. Heb ik nog 5,5 jaar te gaan 😉 Het lijkt me leuk om dingen te gaan lezen over slow living. Het spreekt mij ook erg aan, maar ik heb mij er nog niet zoveel in verdiept. Goed puntje om ook mee bezig te gaan in 2020.

  Ik blijf je met plezier volgen 🙂

  1. Dankjewel! Toen ik 20 was dacht ik dat ik mezelf al wel kende, maar ik heb in de jaren daarna nog zoveel geleerd. Niet gek ook, want 20 is ook nog heel jong. En 25 ook. Waarschijnlijk ga ik de rest van mijn jaren ook nog onverwachte dingen over mezelf leren, maar ik denk dat de basis goed staat. Ben benieuwd!

 5. Wat mooi geschreven weer! En goede voornemens heb je 🙂 succes ermee en ik hoop dat 2020 een heel mooi jaar voor je wordt! Zelf heb ik niet zoveel voornemens. Het contract voor m’n baan is verlengd, dus ik heb een spaardoel opgesteld zodat ik hopelijk snel een eigen flatje kan kopen. Verder heb ik mezelf voor kerst een longboard cadeau gedaan (geïnspireerd door jou, thanks!) dus heb ik ook het voornemen om zoveel mogelijk te gaan oefenen zodat ik in de zomer mooie tochten kan gaan maken. Verder wil ik meer energie steken in waardevolle vriendschappen. Verder zie ik wel wat er allemaal gaat gebeuren :). Gelukkig nieuwjaar <3

 6. Wat leuke voornemens! Ik ben een grote fan van plannen maken en doelen stellen als ik iets in mijn hoofd heb zitten en dat ook echt wil omzetten. Het helpt me altijd om de stappen vast te leggen die ik moet nemen om beetje bij beetje dichter bij te komen. 🙂

 7. Wat heb je een mooi rijtje gemaakt Jennie, er zullen ongetwijfeld door het jaar heen een aantal bij komen 🙂 Ik zit zelf nog op school (afstudeerjaar!), maar weet eigenlijk niet zo goed wat ik wil.. ik vind het daarom eigenlijk best lastig om voor dit jaar voornemens en doelen te zetten voor mezelf. Ik denk dat mijn grootste voornemen is om mijn eigen beste vriendin te worden. Ik wil zelf sabotage dit jaar echt de lucht uit schieten.

 8. Mijn 34 jarige zelf is best jaloers op wat jij in 25 jaar over jezelf te weten bent gekomen! Maar: ieder z’n eigen levenspad en ik ben nu precies waar ik moet zijn :-). Over je droom: dat wordt ongetwijfeld een gigantisch succes. Zou er niet een investeerder te vinden zijn voor de B&B..? Zodat je niet 100% zelf hoeft te voor-financieren en op kortere termijn je droom kunt waarmaken dan wanneer je alles bij elkaar hebt gespaard?
  Just some thoughts.
  Lieve groet en de beste wensen voor het nieuwe jaar,
  Josine
  @thedutchnomad

  1. Dankjewel! Lief dat je je ideeën deelt. Ik heb daar weleens over nagedacht en vind dat op dit moment te spannend, te veel verantwoordelijkheid denk ik. Soms zeggen mensen ook dat ik een crowdfunding kan starten en daar heb ik dan hetzelfde gevoel bij. Ik zie meer voor me dat ik eerst zelf een paar jaar in de bossen ga wonen om daaraan te wennen (en te kijken of het me überhaupt bevalt) en om dan langzaamaan op te bouwen naar een bed & breakfast. Maar wie weet veranderen die plannen dit jaar wel! We gaan het zien 🙂

 9. Dromen en fantaseren over wonen in een boshuisje alleen al lijkt me heel erg fijn. Hopelijk komt er een dag waarop je het kan financieren.

  Zelf wil ik graag mijn eetgewoonten aanpassen. Ik wil meer groenten gaan eten, minder vlees en meer variëren en nieuwe recepten uitproberen. Tot slot wil ik graag weer een halve marathon (of meerdere) lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.