Mijn ervaring met een houtgestookte hottub van Welvaere


Vier maanden geleden werd mijn houtgestookte hottub in de tuin geplaatst. Na heel wat keren het bad warmstoken en behoorlijk wat uren badderen heb ik genoeg ervaring verzameld om een review te kunnen schrijven. Die deel ik in deze blogpost met je!

Welke hottub ik heb
De mooie hottub die je op de foto’s ziet is van het merk Ducktubs, van Welvaere. Een ontzettend leuk bedrijf met vriendelijk, jong en enthousiast personeel. Ik ben in de showroom in Nijkerk geweest en het viel me meteen op wat voor leuke sfeer er hangt. Verder keek ik mijn ogen uit want er staan zoveel mooie hottubs en sauna’s. Een groot wellnessparadijs!

In mijn tuin staat de Bjorn ducktub met als aanvullingen een kachelupgrade, cover, trapje en zijtafel. Aanvullingen die mogelijk zijn maar die ik niet heb zijn een filtersysteem (waardoor het water 3 maanden goed blijft), LED-verlichting en een bubbelsysteem. De hottub is echt een eyecatcher in mijn tuin. Iedereen die op bezoek komt zegt er wel wat over. Het is natuurlijk ook een prachtig ding. Ik dacht dat het plaatsen van de tub een hele onderneming zou zijn met hijskraan en al, maar dat bleek niet zo te zijn. Je tilt ‘m namelijk met 3-4 personen gemakkelijk op. Bij Welvaere is de levering van de hottubs gratis en ze sluiten de kachel dan ook meteen aan.

De tub is van erg goede kwaliteit, fijn in gebruik en ik heb nog niets gemerkt wat kapot is gegaan of beschadigd is geraakt. Ik heb het vermoeden dat de hottub een erg lange tijd mee zal blijven gaan. Er is één ding wat me opvalt nu ik de productpagina van de Bjorn ducktub teruglees. Hierop staat vermeld dat de tub geschikt is voor 5-6 personen, maar persoonlijk vind ik 4 volwassenen toch wel de max om comfortabel te kunnen zitten. Ik denk dat je met 5-6 personen aardig dicht op elkaar zit. Maar dat is persoonlijke voorkeur natuurlijk. Als je een Welvaere hottub aan wil schaffen, raad ik je zeker aan om naar de showroom in Nijkerk te gaan. Daar kun je alle modellen in het echt zien en zelf ook goed inschatten welke grootte bij jou past.

Hoe het werkt
De hottub die ik heb staat los in de tuin en is niet aangesloten op elektriciteit of op leidingen. Je moet zelf aan de slag! Een hottub warmstoken is niet zo moeilijk. Je vult eerst het bad met water met gebruik van de tuinslang. Er zit aan de binnenkant een sticker met golfjes die aangeeft tot waar het bad gevuld moet worden. Als er genoeg water in zit kun je beginnen met het maken van een vuurtje in de kachel. Om ervoor te zorgen dat het water een gelijkmatige temperatuur krijgt, roer je af en toe door het water met een houten peddel. Als het water de gewenste temperatuur heeft kun je instappen. Na het badderen doe je de cover erop zodat het water zo min mogelijk warmte verliest.

Lekker badderen in de herfst! Foto door Kurt Vandeweerdt.

Het plezier van de hottub
Ik geniet zo van de hottub. Ik maak hem vaak op vrijdagmiddag klaar voor gebruik en stook hem dan later in het weekend nog wat bij zodat ik er nog een tweede of derde ronde in kan. Op maandag laat ik hem dan leeg en geef ik het water aan de planten in mijn tuin. De hottubs van Welvaere hebben een aansluiting voor een tuinslang, waardoor je het water kan laten lopen naar waar je wil. Ik ben een ontzettende wellness-fan en hou van badderen en naar de sauna gaan dus voor mij is dit keer op keer een geweldige ervaring. Ik zit ook vaak in de avond in het donker, helemaal in de stilte naar de sterren te kijken. Heerlijk, in zo’n warm bad.  Ik vind het ook erg fijn dat ik, nu de sauna’s dicht zijn vanwege de lockdown, thuis toch een wellnesservaring kan hebben. Daarnaast brengt de hottub ook een hoop gezelligheid met zich mee. Er komen regelmatig vrienden langs om gezellig een avondje in de hottub door te brengen, met een glas wijn of champagne erbij. Ook fijn: in de zomer kun je de hottub vullen met koud water voor verkoeling.

Je moet er wel de tijd voor nemen
Het is wel goed om te weten dat een houtgestookte hottub een product is waar je tijd in moet willen stoppen. Ik vind dat persoonlijk juíst het leuke aan de hottub. Eerst wat tijd en moeite erin stoppen en daarna lekker genieten van het bad dat je toch mooi even helemaal zelf warm hebt gestookt. Mocht je daar geen zin in hebben, dan heeft Welvaere ook elektrische hottubs met dezelfde authentieke look. Ik leg je uit hoeveel tijd ik ongeveer stop in ieder onderdeel:

Als de hottub leeg is begin ik eerst met het schoonmaken van de tub. Dat kost me maximaal een kwartier. Ik gebruik een natuurlijke & vegan allesreiniger spray van Method om de hottub schoon te maken. Die spray ik overal in het bad. Vervolgens maak ik alles met een sponsje schoon en spoel ik het na met de tuinslang. Daarna is het tijd om de hottub te vullen met de tuinslang. Ik leg de tuinslang erin en sluit de cover daarna, zodat de tuinslang vastgeklemd zit en niet alle kanten op kan vliegen door de druk 🙂 Hoe snel het vullen gaat is afhankelijk van de waterdruk. Bij mij duurt het een uur en een kwartier. En dan komt een onderdeel wat ik zelf erg leuk vind om te doen: het stoken zelf. Hoe lang je daarmee bezig bent en hoeveel hout je nodig hebt, is afhankelijk van je stookkunsten en de buitentemperatuur. Bij milde temperaturen heb ik 2,5 uur en 2 van deze zakken hout nodig. Bij koude temperaturen heb ik 3 uur en 3 zakken hout nodig, omdat het water dan bij de start ook net wat kouder is. Dit betekent overigens niet dat je er al die tijd bij hoeft te blijven staan. Ik ben vaak op vrijdag aan het schoonmaken in huis en vul dan om de 20-30 minuten wat hout bij. En dan: weekend, genieten! Aan het einde van een baddersessie doe ik de cover erop. Bij milde temperaturen is het water de volgende ochtend nog warm genoeg voor een tweede duik. Bij koude temperaturen of wanneer er een dag tussen mijn badsessies zit stook ik nog wat bij.

Dit is toch wel het ultieme hottub-plaatje, zo met de sneeuw erbij.

Aanrader?
Volmondig ja! Mijn hottub hoort inmiddels echt bij mijn huisje en leven en ik zou niet meer zonder willen. Dankzij de hottub kun je echt even een momentje voor jezelf nemen. Even tot rust komen en ‘verplicht’ tijd zonder je telefoon doorbrengen. Het is ook leuk om de verschillende seizoenen mee te maken in de hottub. Ik heb al gebadderd terwijl ik omringd was door mooie herfstkleuren en toen ik met een dik pak sneeuw om me heen in de tub zat voelde het alsof ik in Scandinavië was. Ik kijk erg uit naar de lange lente-avonden in de hottub en een verkoelend bad in de zomer.

Tips:
– De zijplank als aanvulling is echt een aanrader. Het is heerlijk om met een glas wijn, champagne of wat anders lekkers in het bad te zitten.
– Ik zou ook een houten peddel aanschaffen. Wanneer je de hottub warmstookt, blijft er namelijk een koude laag water op de bodem hangen. Niet fijn wanneer je in een warm bad denkt te stappen en vervolgens koude voeten hebt. Goed roeren is dus belangrijk! Zo stook je al het water in de hottub op een gelijke temperatuur.
– Neem voor je een duik neemt snel een douche. Dan blijft het water schoon.


Ik heb deze hottub gekregen. De blogpost is op eigen initiatief geschreven en is geen onderdeel van afspraken met betrekking tot de samenwerking.