Kennismakingsactie: je eerste €100 zonder risico investeren bij Lendahand

Op mijn blog heb ik al vaker geschreven over Lendahand: een crowdfundingplatform waar je geld kunt investeren in projecten in ontwikkelingslanden. Je leent dan een zelfgekozen bedrag (minimaal €50) voor een periode uit zodat er in landen als Kenia, Oeganda en Ghana onder andere banen gecreëerd kunnen worden, zonnepanelen geplaatst kunnen worden en boeren extra apparatuur kunnen krijgen om de landbouwprocessen te verbeteren. Na een tijdje krijg je dan je geld terug, met rente erbij als bedankje. Ik ben zelf enorm fan van dit platform en heb er daarom al een paar keer uit enthousiasme over geschreven. Ik kreeg toen veel vragen van lezers die het toch spannend vinden om een investering te doen. In deze post deel ik een actie waarbij je garantie krijgt op de eerste 100 euro die je investeert.

Hoe Lendahand is ontstaan

Lendahand is opgericht door Peter Heijen. Peter had een goede baan bij een vermogensbeheerder, waar hij rijke mensen adviseerde hoe ze nog rijker konden worden. Zijn gedachte over geld was altijd: “als ik veel geld heb dan word ik gelukkig”. Die gedachte veranderde toen hij zich besefte dat hij een baan had waarmee hij geen verschil maakte. Hij ging backpacken en kwam in Bangladesh de Nederlandse Lisa tegen die daar de kinderen hielp in een weeshuis. Ze maakte indruk op hem. Terug in Nederland wist hij dat het roer om moest. Peter bedacht dat de sleutel lag bij het MKB. Creëren van banen zorgt ervoor dat mensen uit de armoede kunnen komen. In Nederland is ruim 60-70% van de banen afkomstig van het MKB. In ontwikkelingslanden ligt dit vele malen lager. Ondernemers daar hebben veel minder mogelijkheden om geld te lenen dan in Nederland en als ze al kunnen lenen is dit vaak tegen hoge woekerrentes. Zo ontstond het idee van Lendahand; ondernemers financieren met geld afkomstig van mensen uit Nederland, met een klein stukje rente. Geen donatie want Peter geloofde niet in geld geven. Op deze manier creëer je onafhankelijkheid. Een win/win situatie voor jou als investeerder en de ondernemer in ontwikkelingslanden. Nu ruim 8 jaar later is Lendahand van een klein platform gegroeid naar een serieus crowdfundingplatform met meer dan 20 werknemers. Inmiddels hebben 7000 investeerders al 90 miljoen euro uitgeleend! Lendahand hoopt in 2021 de 100 miljoen te behalen.

De risico’s

Ik gebruik Lendahand zelf al langer dan een jaar. Meer over mijn ervaring met het platform en wat mijn rendement tot nu toe is geweest, kun je in deze post teruglezen. Naar aanleiding van die post heb ik contact gehad met Lendahand. Zij hebben mij meer verteld over de risico’s van investeren via het platform, gezien ik in mijn vorige posts alles uit eigen ervaring en eigen onderzoek geschreven heb. Die informatie deel ik graag met jullie aangezien hier best wat vragen over waren. 

Hoewel het risico om je geld kwijt te raken klein is bij investeren via Lendahand, is het er natuurlijk wel. Van de 2817 projecten die via Lendahand zijn gestart is tot nu toe 1,72% failliet gegaan. Op de portfolio pagina kun je alle cijfers vinden over onder andere projecten die failliet zijn gegaan en eventuele betalingsachterstanden die zijn opgelopen door de coronacrisis. Bij mijn eigen investeringen is dit nog niet gebeurd. Verder waren er nog vragen over de AFM vergunning. Lendahand heeft als een van de weinige crowdfundingplatformen in Nederland een zware AFM vergunning. Die vergunning wordt afgegeven nadat is getoetst op deskundigheid, betrouwbaarheid en integere bedrijfsvoering. Op de website van Lendahand staat een banner waarin staat dat je buiten AFM toezicht belegt. Dat klinkt nogal tegenstrijdig. Dat is zo omdat de AFM alleen in Nederland werkt en de vergunning dus voor Lendahand geldt en niet voor de bedrijven waar je via het platform in kunt investeren. Lendahand screent daarom zelf de partners zorgvuldig. Niet alleen intern, maar ook via een extern credit committee dat geen banden heeft met Lendahand. 

€100 zonder risico investeren

Lendahand vindt het voor de duidelijkheid en het vertrouwen belangrijk om te communiceren over de risico’s die er zijn, maar hoopt ook dat het mensen niet te veel afschrikt om mee te doen aan mooie projecten. Om de spanning wat weg te nemen en te ervaren hoe het platform nu precies werkt, heeft Lendahand een actie waarbij de eerste €100 die je investeert garantie heeft. Als het project failliet gaat, raak je je €100 dus niet kwijt. 

Het project waarbij je €100 garantie krijgt is dit project van Sistema.bio. Sistema.bio creërt duurzame energie uit afval. Ze maken, distribueren, installeren en financieren biovergisters van hoge kwaliteit bij kleinschalige boeren in Afrika en India. Het biogas vermindert de uitstoot van CO2 en kan ook ingezet worden voor het huishouden. Zo kunnen de gezinnen elke dag op schone energie koken en lopen zij minder gezondheidsrisico’s. Zoals je hierboven ziet wordt er in totaal €17.500 opgehaald voor dit project. De looptijd van het project is 24 maanden. Dit houdt in dat je je geld voor 24 maanden uitleent aan Sistema.bio. Iedere 6 maanden krijg je hiervan een deel terugbetaald. Je krijgt daar als bedankje 5,5 procent rente per jaar bij.

De garantie houdt in dat Lendahand €100 van jouw investering beschermt in het geval dat Sistema.bio niet in staat is om terug te betalen. De actie loopt tot 13 maart en geldt alleen voor nieuwe investeerders en je kunt deelnemen via deze link. Dit project is speciaal voor de lezers van mijn blog, dus je kunt ‘m niet terugvinden via de homepage van Lendahand. Handig om het dus op te slaan als tabblad!

Past dit project niet bij je? Hier vind je een overzicht van andere Lendahand-projecten waar je aan deel kunt nemen. De €100 garantie geldt alleen voor bovenstaand project van Sistema.bio. 

Disclaimers – Bij investeren via crowdfunding is er een kans dat je je inleg verliest. Op de website van Lendahand vind je meer info over de risico’s. Deze post is geschreven in samenwerking met Lendahand.

Foto’s door Samantha Bosdijk.

6 thoughts on “Kennismakingsactie: je eerste €100 zonder risico investeren bij Lendahand”

  1. Interessant artikel en interessant concept. Ik heb me aangemeld en de eerste investering gedaan, leuk! Ik heb de 25 euro welkomskorting voor aanmelder en aandrager gebruikt van iemand anders die ik via google vond. Ik zie nu pas jouw vorige artikel waarin jij ook zo’n code hebt staan. Ik had liever jou geholpen… Misschien een idee om die alinea ook in dit artikel toe te voegen?

  2. Heel interessant, mijn man en ik zijn net begonnen met investeren in een beleggingsfonds via de ASN, maar Lendahand lijkt ons ook interessant (mede omdat jij er zo interessant in bent). Dit is wel een mooie manier om het uit te proberen!

  3. Ik heb me zojuist aangemeld en mijn eerste investering gedaan! Zat al een tijdje na te denken over beleggen, grotendeels door jouw blogs erover, maar nu was de drempel wel heel laag. 🙂 Ben heel benieuwd!

  4. Super interessant! Maar ik heb nog 0 ervaring met investeren, dus ik durf eerlijk gezegd ook nog geen 100 euro te investeren. Heb je aanraders van filmpjes/boeken die ik kan lezen hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.