Je werkdag beginnen om 5 uur

In februari van dit jaar (2019) startte ik een klein persoonlijk experiment. Ik had wat inspirerende boeken geluisterd over de voordelen en succesverhalen van vroeg opstaan en besloot het een kans te geven. Sinds 7 februari gaat mijn wekker regelmatig om 5 uur ’s ochtends. Waarom ik dat doe en hoe het bevalt lees je in dit artikel!

Waarom om 5 uur beginnen? (+ boeken die me inspireerde)
Een werkdag van 9 tot 5 is het gewoon niet voor mij. Dat heb ik een tijd geleden al ontdekt, maar ik vond het lastig om uit te vinden wat dan wél werkt. Ik hou van rust en dingen op mijn gemak doen en vind het geen fijn idee om alles na werk nog gehaast in mijn dag te moeten proppen. Na 5 uur ben je al moe en dan moet je ook nog boodschappen doen, koken, afwassen én hopelijk heb je dan nog puf voor een uurtje sporten of een sociale afspraak. Voor je het weet is het alweer tijd om naar bed te gaan. In februari ontdekte ik de app Blinkist. Dat is een app die non-fictie boeken (vooral zelfhulpboeken) voor je samenvat en ze voorleest in 15 minuten. De samenvatting zelf lezen kan trouwens ook. Een top app voor mensen als ik, die niet zo graag boeken lezen of luisteren naar lange audioboeken (je kunt ‘m hier vinden, mocht je benieuwd zijn). Daar stuitte ik op de boeken The Miracle Morning en What Most Succesful People Do Before Breakfast. Ik luisterde allebei de boeken dezelfde avond nog en de volgende dag, impulsief als ik ben, ging de wekker om 5 uur. Ik ging het maar meteen cold turkey uitproberen. Ik was sowieso al wel een ochtendmens dus ik had er zin in. Ik heb twee weken moeten doorzetten en me door de moeheid heen moeten vechten en toen was ik eraan gewend. Door persoonlijke omstandigheden heb ik het een maand niet gedaan. Daarna heb ik er weer een week aan moeten wennen.

Hoe ziet zo’n werkdag er dan uit?
Allereerst: ik doe dit niet iedere werkdag, maar probeer het wel zo vaak mogelijk toe te passen. Af en toe ben ik afhankelijk van anderen en als iemand alleen in de middag kan afspreken dan is het niet anders. Op dagen dat ik fotoshoots heb doe ik dit ook niet, omdat ik hierbij rekening moet houden met de planning van de fotografe, het weer en de lichtval. Maar, als ik om 5 uur begin dan ziet mijn dag er ongeveer zo uit:
04:50 – De wekker gaat
05:00 – Ik zit achter de computer en begin meteen met werken
07:00 – Aankleden, ontbijten en Cody uitlaten
08:00 – Verder met werken
13:00 – Klaar! 7 uur werken achter de rug

Dan is het tijd voor lunch, sporten, op mijn gemak koken, hobby’s uitoefenen, enzovoorts. Ik ga dan tussen 9 en 10 naar bed zodat ik 7-8 uur slaap kan pakken.

Welke voordelen ervaar ik?
♡ Rust! Er is niemand die je in de ochtenden belt of mailt. Je hebt ook niet constant het gevoel dat er een belangrijke mail binnen kan komen of dat een stagiair bij je aanklopt met vragen bijvoorbeeld.
♡ Ik ben extra gemotiveerd en productief, omdat ik het zonde vind als ik voor niets zo vroeg mijn bed uit ben gekomen.
♡ Hét grote voordeel: je bent vroeg klaar! Als ik om 5 uur begin dan is mijn werkdag om 1 uur klaar. Ik heb dan alle vrijheid om te gaan doen wat ik wil. Niet meer na 5 uur alles (van eten tot sociale afspraken) gehaast in mijn avond proberen te proppen.

Wil je dit ook gaan doen?
Duidelijk communiceren is hierbij heel belangrijk. Geef je beschikbare tijden door aan je collega’s en/of medewerkers. Zet in de handtekening van je e-mail op welke tijdstippen je aanwezig bent, zodat ze weten wanneer ze een mail van je terug kunnen verwachten. Deze techniek is niet alleen in te zetten voor werk, maar ook voor andere dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Wil je een bepaald sportdoel behalen? Doe dit dan in de ochtend voor werk. Dan zit je prioriteit erop en hoef je er de rest van de dag niet meer aan te denken. Vind je 5 uur te vroeg? Snap ik. Als half 6 of 6 uur bijvoorbeeld beter bij je past, dan moet je dat vooral doen en aan de hand daarvan je dag inplannen. Het gaat er natuurlijk allemaal om dat je het leuk vindt, het je energie geeft en bijdraagt aan je geluk. Succes!

Foto’s door Samantha Bosdijk

19 thoughts on “Je werkdag beginnen om 5 uur”

 1. Vind het wel knap van je dat je zo vroeg opstaat. Ik heb volgens mij ‘the miracle morning’ boek hier ook nog ergens liggen.Ik ga die eens weer oppakken. Want ik vind het ook gewoon fijn als het gewoon doodstil is en nog iedereen slaapt.
  Eigenlijk is dit het perfecte moment om te beginnen en er aan te wennen aangezien het toch al midden in de nacht licht wordt.

 2. Ik kan me de voordelen voorstellen, maar oef: dat is wel erg vroeg allemaal. Ik werk in loondienst en ik ben wel eens een paar keer als het zo uitkwam rond half 8 begonnen. Ben je vroeg klaar!

 3. Wat chill dit! Ik heb de laatste tijd ook steeds vaker dat ik er van baal dat er ‘s avonds zo weinig tijd overblijft voor sport en sociale afspraken. Helaas werk ik op een kantoor waar dit niet mogelijk is, maar ik zit er wel aan te denken om in ieder geval alles al een halfuurtje vroeger te doen. Zal niet heel veel schelen, maar toch 😉 Bedankt in ieder geval voor alle goede tips en heel interessant om dit te lezen!

 4. Hoi Jennie,

  Wat knap dat je dat kan haha, ik kan het mij moeilijk voorstellen. Ik ben echt een avondmens en heb een hekel aan opstaan. Hoewel het voor mij wel echt een uitkomst zou zijn. Ik ben op dit moment aan het afstuderen en ik werk thuis, Ik kan mijzelf maar moeilijk motiveren waardoor ik dan om 2 a 3 uur in de middag nog maar weinig heb gedaan. Misschien toch maar eens uitproberen…

 5. Wat leuk om dit te lezen! Uiteindelijk is dit ook mijn doel voor de toekomst! Ik zit nu op 6 uur opstaan, halfuurtje Yoga doen, aankleden en dan achter de laptop! Voor nu heb ik een maand dat ik studieloos ben ,dus is dit prima te doen. Maar zodra ik weer studeer hoop ik dat ik om 5 uur op kan staan. Daarbij vind ik vroeg gaan slapen heerlijk! Liefs!

 6. Wat knap dat je dit hebt opgepakt en wat fijn dat het zo goed bevalt! Ik weet wel dat de ochtend ook voor mij het productiefste moment is, maar toch vrees ik dat 5 uur net iets te vroeg is voor mij. Ik ben ook nogal een avondmens en zou mijn wat late bedtijd liever niet willen opgeven 😉 Wel begin ik graag redelijk vroeg en doe ik ‘s ochtends altijd wat freelance dingen als ik net uit bed ben voordat ik naar mijn werk ga. Een heerlijk begin van de dag vind ik dat en vaak komt er dan ook echt heel wat uit mijn handen.

 7. Ik vind vijf uur onmenselijk vroeg, maar aan de andere kant is het natuurlijk wel heerlijk dat je zo vroeg klaar bent! Ik werk voor een baas in loondienst, op kantoor, dus helaas kan ik het niet uitproberen. Bovendien ga ik ‘s avonds vaak naar concerten en dergelijke, dus dat op tijd gaan slapen, zit er ook lang niet altijd in. ?

 8. Hoewel ik 5:00u wel heel erg vroeg vind, ben ik wel nieuwsgierig geworden. Vooral omdat ik ook wel redelijk een ochtendmens ben én ook graag tijd wil hebben voor andere dingen op een dag (waar ik nu, door kantoorleef, niet aan toekom). Mocht het ooit kunnen, dan ga ik het zeker ook proberen!

 9. Ik vind dit echt zo knap! Zie het nut er ook wel van in, maar toch ben ik echt heel slecht in vroeg opstaan en is dat wat me tegenhoudt. Ik zou het ooit wel willen proberen dus vind het wel interessant om over ervaringen te lezen 🙂

 10. Wat een goed idee! Helaas werkt het voor mij niet, ten minste niet in mijn huidige functie. Ik moet gewoon tussen 8 en 5 aanwezig zijn op kantoor – het enige alternatief is nog later…maar ik heb een tijd lang met mijn danspartner afgesproken om ‘s ochtends voor werk te gaan training. Dat was echt super productief! En we hadden eindelijk de hele dansvloer een keertje gewoon voor ons. 🙂

 11. Jammer dat dit niet mogelijk is om te proberen in het bedrijf waar ik werk. Snap ik ook wel hoor, want ik moet bereikbaar zijn voor klanten en die gaan niet om 5 uur s’ochtend een reis bespreken 😉 haha

 12. Interessant om te lezen! Wat knap zeg dat je zo vroeg opstaat. Ik ben zelf helemaal geen ochtendmens, ik heb al moeite met opstaan tussen 7 en 8 uur. Haha! Ik werk juist een keer ‘s avonds wat langer door, als ik daardoor bijvoorbeeld een extra dagje vrij kan nemen. En zo heeft iedereen zijn eigen ding 😀 Maar het lijkt me wel een leuk experiment!

 13. Vooral in de zomer lijkt me dit erg fijn om te proberen! Ik heb wel een hele goede tip van Mel Robbins, voor iedereen die het wil proberen maar moeite heeft met uit bed komen: the 5 second rule! Zodra je wakker bent, binnen 5 seconden rechtop gaan zitten en/of uit je bed stappen. Hierdoor krijgt je brein niet de kans om te denken: “ik ben te moe, ik heb geen zin” etc. Het wordt dan vanzelf een gewoonte. Ook hier is discipline voor nodig maar wellicht helpt het iemand! 🙂

 14. Respect hoor! Mijn vorige halftijdse job was van 6u tot 10 of 11 uur maar ik was de rest van de dag gewoon een wrak omdat ik zo moe was van om half 5 op te staan. Ik dacht eerst dat ik nog lekker veel tijd ging overhouden voor andere dingen maar eigenlijk kwam ik thuis en viel ik rechtop in slaap. Mss omdat ik ook laat ging slapen (23u) maar eerder zat er niet in :’) mijn omgeving/vrienden/familie leven savonds na hun werk en ik moest dan al gaan slapen. Vond het een vrij eenzame periode en ben nu eigenlijk net blij dat ik een 9 to 5 job heb ondertussen 😀

 15. Nou ik moet om 6.30 op en ben om 18.00 uur weer thuis als het meezit ? nadeel van ver van huis werken… maar ik ga het zeker eens proberen wanneer ik ooit voor mezelf werk of iets dergelijks!

 16. Wat inspirerend! Het lijkt me inderdaad heel motiverend om dan om 13.00 uur al klaar te zijn met je werkdag, dan heb je nog zoveel tijd voor jezelf en andere klusjes. Wie weet geef ik het in de toekomst eens een kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.