Ik ben gestopt met mijn opleiding!

Yes, ik ben gestopt met mijn opleiding! Geen droevig verhaal vandaag op mijn blog want dat is helemaal nergens voor nodig. Ik ben juist blij. Blij dat ik weet dat dit niet is wat ik wil en blij dat ik nu weet wat ik juist wél wil. Zonder dat ik het in de gaten had zat ik bij Communication & Multimedia Design niet op de juiste plek. Een beetje ingewikkeld allemaal maar ik leg het jullie graag uit.

Anderhalf jaar geleden begon ik na het behalen van mijn VWO-diploma aan Communication & Multimedia Design op de hogeschool in Rotterdam. Het was even wennen allemaal maar dat vond ik juist leuk. Een nieuwe stad, een nieuwe opleiding en een klas vol nieuwe mensen. Op school lekker veel praktijkopdrachten, maar twee theorietoetsen per jaar (multiple choice ook nog eens!!) en uiteindelijk op stage gaan bij een leuk bedrijf. Dacht ik. Het eerste jaar vond ik leuk. Ik ging gemakkelijk (te makkelijk eigenlijk) door alle opdrachten heen en ik haalde zonder moeite mijn Propedeuse. Op dat moment had ik nog helemaal het gevoel dat ik op de juiste plek zat. Totdat jaar twee begon.

Aan het begin van jaar twee dacht ik ook nog dat ik op de juiste plek zat, maar toen ik na ging denken over mijn stage ging het helemaal mis. Als iemand aan mij vraagt naar wat ik op mijn opleiding doe dan beantwoord ik die vraag altijd met: “we ontwerpen websites en apps”, maar ineens realiseerde ik me dat ik nog helemaal geen app of website gemaakt heb in de afgelopen anderhalf jaar. Niets om in mijn portfolio te stoppen dus. En hoe kom je nu aan een stageplek zonder portfolio? Ik heb wel schetsen en wat Illustrator-bestandjes maar daar kom ik niet zo ver mee. Ik snap dat je ook naast school hard moet werken aan extra eigen opdrachten voor een goed portfolio, maar het kan toch niet zo zijn dat ik helemaal niets heb van school dat ik in mijn portfolio kan stoppen? Blijkbaar heb ik in de afgelopen anderhalf jaar niet genoeg motivatie gehad om zelf aan die extra opdrachten te werken. Dat is een ‘fout’ van mij, maar aan de kant van school zit het naar mijn mening dus ook een beetje mis.

Twee maanden geleden zag ik het weer positief in. Er werd mij verteld dat je met deze opleiding drie richtingen in kan: Creative Concepter, Visual Designer en Interaction Designer. Ik was blij, want ik dacht dat Creative Concepter mij op het lijf geschreven was. Ik ging verder met mijn zoektocht naar een stage, ergens intern bij een modebedrijf, dat leek (en lijkt me nog steeds!) super gaaf. Creatieve concepten bedenken om een merk te laten groeien, dat zou echt top zijn. Daar kregen we ook gewoon les in bij het vak Branding op school, perfect! Niet dus. Toen ik dit soort stages doorgaf aan mijn studieloopbaancoach volgde er iedere keer binnen enkele seconden een schuddend hoofd (van links naar rechts, niet van boven naar beneden helaas) en een nee. Ik mocht niet stage lopen in de richting die ik op wil, maar ik begrijp eigenlijk nog steeds niet waarom niet, omdat de stages die ik wilde doen naar mijn mening dus wél aansluiten op de opleiding.

Dus toen zat ik even helemaal in de knoop: ik kon niet stage gaan lopen in de richting die ik op wilde, ik had geen portfolio, ik had in het eerste jaar vrijwel niets geleerd omdat alles wat te makkelijk was voor mij en ik had er helemaal geen zin meer in. Helemaal geen zin meer in de vakken die ik op dat moment volgde en ook geen zin meer in het project waar ik mee bezig was. Toen drong tot mij door dat ik er zo snel mogelijk weg moest.. ik zat hier echt niet op de goede plek!


Toen ben ik op aanraden van mijn SLC gaan kijken bij de opleiding Communicatie. Ik heb een hele hoop mensen gesproken (eerstejaars, tweedejaars, stagebegeleiders, modulehouders) en ik werd iedere keer weer enthousiaster. Dit past bij mij. Door mijn blog heb ik hier al redelijk wat verstand van en ik vind het mega interessant. Op dit moment ben ik bezig met de overstap. Gelukkig kan ik doorstromen naar jaar 2, periode 3 dus als ik hard mijn best doe loop ik ook geen studievertraging op! Het gaat wel zwaar worden want ik moet dus de vakken van periode 1 en 2 gaan inhalen terwijl ik bezig ben met periode 3 en 4. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb er heel veel zin in en ik ben meteen boeken gaan bestellen zodat ik kon gaan studeren. Ik heb nog geen les gehad, maar volgende week heb ik al wel mijn eerste tentamen. Die ga ik alvast door middel van zelfstudie proberen te halen en tot nu toe gaat het leren erg goed. Let’s do this!

Ik ben blij dat ik er nog een beetje op tijd achter ben gekomen en dat het me gelukt is om te switchen. Voor de meiden die voor het lezen van dit artikel al interesse hadden in Communication & Multimedia Design in Rotterdam: laat je niet té veel beïnvloeden door mijn verhaal. De opleiding past niet bij mij maar misschien past het wel heel goed bij jou en is het voor jou wel een uitdaging. Ik wil alleen meegeven dat je je echt goed moet laten voorlichten, dus ga vooral naar de open dag en proefstudeerdagen. Ik was slecht voorgelicht en daardoor heb ik de hele tijd met een verkeerd beeld de opleiding gevolgd. Als je vragen hebt kun je mij ook altijd mailen!

(bron afbeeldingen: www.weheartit.com)

70 thoughts on “Ik ben gestopt met mijn opleiding!”

 1. Wat onverwacht ineens (voor mij althans 😉 )! Goed dat je de knoop hebt doorgehakt en niet bent doorgegaan met een studie toch eigenlijk niet bij je past. Veel succes met het leren, gaat vast lukken met al die motivatie!

 2. Wat grappig om dit te lezen! Ik heb precies hetzelfde meegemaakt! Ik deed alleen cmd in den bosch. Maar ben ook gestopt nadat ik mn p had. Het was ook niet wat ik wilde. Ik doe nu een tussenjaar hard op zoek naar iets nieuws maar daar zit ik niet ver vanaf. Heeel veel plezier op je nieuwe studie! Vindt je blog erg leuk om te lezen:)

 3. Knap dat je die keuze hebt durven maken! En fijn ook dat je geen vertraging oploopt, dit is een mooie bijkomstigheid. Leuk trouwens dat je Communicatie gaat doen, zelf doe ik Communicatie- en Informatiewetenschappen, bevalt me erg goed. Communicatie is een brede studie waar je vele kanten mee uit kan. Dus ik denk dat je met een dergelijke opleiding nooit een foute keuze maakt. X

 4. Jeetje wat een verhaal! Maar dit kan zo goed gebeuren, je had die opleiding juist nodig om er achter te komen wat je wel wil! Ik hoop dat dit leuk voor je uitpakt en dat de opleiding communicatie erg goed en leuk bevalt! Succes!

 5. Wat fijn dat je nu (waarschijnlijk) een juiste keuze hebt gemaakt! Prettig ook dat je zo makkelijk kan switchen, dat hoor je niet heel vaak! Succes met studeren en met je eerste tentamen!

 6. Super goed van je! Ik ben ook net gestopt (ook in het tweede jaar) met mijn opleiding Pedagogische Wetenschappen en wil in september graag starten met Media, informatie en communicatie aan de HvA. Als dat niet lukt wil ik ook communicatie gaan studeren! Ik wens je heel veel succes!

 7. Heel goed dat je erachter bent gekomen en dat je er zo positief onder bent! En wat fijn dat je als het meezit helemaal geen vertraging gaat oplopen! Heel veel succes en plezier met je nieuwe opleiding!

  Xx Alex

 8. Wat supergoed dat je het hebt gedurfd om nu nog over te stappen! Ik doe op het moment ook een opleiding die niet zo goed bij me past. Ik wilde in het eerste jaar al stoppen, maar wilde toen wel mijn P halen, die ik toen pas aan het eind van mijn tweede jaar haalde. Nu zit ik in het derde jaar en wil ik doorzetten zodat ik mijn Bachelor haal, maar ik vind het wel erg jammer dat ik eigenlijk de verkeerde opleiding heb gedaan en ik me teveel heb laten overhalen door mijn omgeving om toch maar vooral een universitaire opleiding te gaan doen. Supergoed dat jij nu wel kiest voor iets dat echt bij jou past!

 9. Heel goed van je dat je hebt ingezien dat het toch niets voor jou is en dat je op zoek bent gegaan naar iets anders! Dat is best een spannende keuze hoor. Als iemand die te bang was om halverwege te stoppen en iets anders te doen, kan ik wel zeggen dat je een goeie keuze hebt gemaakt, want ik heb namelijk altijd spijt gehad dat ik dat niet heb gedaan. Door die nieuwe regeling kan ik namelijk geen tweede HBO-studie gaan doen *zucht*…Ik hoop dat je bij Communicatie wel kunt doen wat je graag wilt doen!!

 10. Stoppen/switchen van opleiding is soms een lastige keuze die eenmaal gemaakt moet worden. Ik had precies hetzelfde op AMFI. Ja het was zwaar, maar ik deed toch wat ik wilde en m’n propedeuse gehaald? Nu ik Media, Informatie en Communicatie studeer kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit AMFI deed.

  Gelukkig ben je geen studievertraging opgelopen en kan je gewoon de vakken inhalen. 😉

 11. Wat een dapper besluit van je en mooi dat je je hart hebt laten spreken, topper! Jij gaat er komen met je wilskracht en doorzettingsvermogen, dat tentamen ga je rocken 🙂 Veel succes met leren! Lieefs Xx

 12. Wat goed dat je je gevoel hebt gevolgd. Dat doet niet iedereen als het aankomt op opleiding, het is toch een best ingrijpende beslissing. Succes met je nieuwe uitdaging!

 13. Vind het echt top dat je op zo’n manier na jezelf durft te kijken en echt na jezelf luisterd! Dat is niet altijd makkelijk! Heel erg veel succes en veel plezier met je nieuwe richting!

 14. Jeetje, zo’n besluit nemen is niet niks.. maar je hebt er duidelijk goed over nagedacht. Hopelijk kun je met de opleiding communicatie wel bereiken wat je wilt 🙂 Succes met je tentamen alvast~

 15. Goed dat je je gevoel achterna bent gegaan!! Ik denk dat het voor jou de juiste beslissing is geweest en ik hoop dat de opleiding Communicatie helemaal jouw ding is! Maar daar twijfel ik niet over. Heel veel succes en veel plezier! x

 16. Wat knap dat je durft over te stappen! Zelf ga ik in februari afstuderen aan de opleiding Communicatie, ik kan iedereen deze opleiding daarom ook aanraden als je er in geïnteresseerd bent 🙂

 17. Good for you, beter dan je er nu achterkomt dan wanneer het te laat is. Ik ben met een andere opleiding ook ooit eens slecht voorgelicht. Studie was te hoog gegrepen kwam daar pas na een paar maanden achter. Kon van school af en meteen een dikke studie schuld.
  Dus wees blij dat je op tijd de stap neemt. En tof dat je zo gemotiveerd bent

 18. Wat raar. Ik doe dezelfde opleiding, maar dan in Den Bosch, maar het is TOTAAL anders. Ik zit er nu een halfjaar en heb al twee websites moeten maken en bovendien veel opdrachten. Wat apart om te lezen dat je blij bent dat je bent gestopt, maar wel fijn dat je nu weet wat je juist wel wil. Succes verder!

 19. Jeetje, wat stoer van je dat je dat gaat doen zeg! Is niet niks natuurlijk…
  Dat wordt hard werken de komende maanden dan, maar als je zo gemotiveerd bent als je nu klinkt dan gaat dat je lukken 😀
  Succes met je eerste tentamen alvast!

 20. Heel vervelend als leerkrachten je zo naar een stage willen duwen waar jij niet naartoe wil! Maar goed, fijn dat je nog tijdig hebt kunnen switchen! Hopelijk past de opleiding communicatie beter bij je, veel succes!

 21. Hmm, ik ga morgen naar de open dag van Hogeschool Rotterdam voor deze studie en was echt heel enthousiast! Dit zet me wel hard aan het twijfelen.. Ik doe nu ook vwo en als je echt heel makkelijk door het eerste jaar heengaat bij die studie is dat ook niet echt een uitdaging. Dat word nog hard twijfelen dus tussen dit & communicatie!

 22. Wauw! Ik moet ook een studie kiezen, maar ik heb wel al iets in mijn hoofd wat een grote kans maakt, maar het is meer dat je ervoor moet gaan en ook wilt. Daar twijfel ik nog aardig over..Ach ja!

 23. Wauw, geweldig dat je die stap hebt durven zetten! Ik heb de beslissing om over te stappen op een andere richting zelf ook moeten maken en ik kan de complicaties en twijfels die daar bijkomen helemaal begrijpen. Ik ben blij dat deze last van je schouders is! Ik wens je heel veel succes en motivatie voor wat nog gaat komen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.