Een stukje over ‘na-apen’

Weet je hoe rot het voelt als je veel moeite hebt gedaan voor een leuke blogpost en je vervolgens allemaal vervelende reacties en opmerkingen krijgt omdat een grote blogger of YouTuber dit idee toevallig ook heeft uitgevoerd? Ik heb op mijn twee laatste artikelen en de daarbij behorende social media posts zoveel reacties (en zelfs echt gemene mails) gehad in de trant van “Dit idee is van X. Waarom zeg je dat niet eerlijk?” en “Maar dit is toch gewoon wat X gemaakt heeft?”. Daarom ongepland en overwacht een stukje over ‘na-apen’ tussendoor. Omdat ik het vervelend vind en het van me af wil schrijven.

Wist je dat niet iedereen honderden blogs tegelijkertijd volgt? Ik zelf volg een handjevol bloggers en YouTubers intensief. Ik heb het even precies geteld en het zijn er in totaal 7. Wat alle andere bloggers en YouTubers in de wereld voor filmpjes en blogposts maken, daar krijg ik vrijwel niets van mee en dat vind ik ook niet nodig. Ik kwam de DIY’s van vandaag en gisteren een hele tijd geleden op Pinterest tegen en wilde ze zelf eens proberen en met de lezers van mijn blog delen. Andere bloggers toevallig ook. Dat een grote blogger de blogpost eerder live zet betekent niet meteen dat diegene het hele idee bedacht heeft en dat anderen het daarna van diegene na-apen. Als ik iets namaak naar aanleiding van het idee van een blogger of YouTuber zet ik dat er echt wel bij.

En wat voor mij geldt, geldt voor de lezers van blogs in het algemeen ook: niet iedereen volgt honderden blogs en er is een grote kans dat veel lezers het idee daarom nu voor het eerst zien. Dat jij het idee misschien al een of meerdere keren ergens anders voorbij hebt zien komen kan, maar dan sla je het toch gewoon over? Of kijk eens naar de manier waarop deze blogger of YouTuber het aanpakt. Misschien doet deze het wel weer net op een andere manier dan degene die je al gezien hebt. Het internet is groot en er doen veel mensen mee. Het kan gebeuren dat meerdere mensen met hetzelfde idee aan de slag gaan.

Zo, dat wilde ik even kwijt.

80 thoughts on “Een stukje over ‘na-apen’”

 1. Touché Jennie! Zo goed dat je dit er ven uit gooit. Ik ben het helemaal met je eens. Toevallig had ik het nog niet gezie en ik was juist mega enthousiast over de DIY. Zo leuk! dat je ze niet zelf bedacht hebt (bv geïnspireerd of gevonden op pinterest) betekent niet dat je t niet mag delen. Alle make up reviews zouden dan ook namaak zijn, want er zijn altijd wel producten die ergens gereviewd zijn. Wat een probleem.. Het is toch juist fijn om meerdere meningen/manieren van iets te zien? Het inspireert en daar gaat t om. Niet of je toevallig dezelfde DIY post als een andere (voor jou misschien onbekende) blogger/YouTuber! Lekker doorgaan zoals je bezig bent!

 2. Helemaal waar! Snap dat dat heel vervelend is. En dit weet je zelf ook wel, maar eigenlijk moet je je er niks van aantrekken, je weet zelf wel beter!

 3. Je hebt helemaal gelijk Jennie. Omdat er zoveel blogs zijn is het heel goed mogelijk dat meerdere bloggers dezelfde ideeën krijgen, zeker rond periodes zoals kerst. En buiten dat: het is ook vrij kinderachtig om gelijk te reageren met : na-aper. We zitten niet meer in groep 2. Onderbouw tenminste je mening als je dat vind.

 4. Wat vervelend, maar ik vond je Diy’s echt super leuk en ik zag die marshmallow DIY ook op Pinterest voorbij komen en ik was echt blij dat je er toen gelijk iets over schreef!

 5. Ik ben het met je eens. Je deelt gewoon iets wat je leuk vind, waarom er dan gemene dingen over zeggen? Niets van aantrekken, je blog is super en de posts zeker en vast! Als ik een blogpost zie voorbij komen die ik al gezien heb, kun je toch gewoon een reactie geven als hé, al een paar keer zien voorbij komen op andere blogs, het valt veel mensen in de smaak 😉
  Het enigste waar je geen na-aper in kunt zijn, zijn waarschijnlijk de winacties, daar hoor je denk ik niemand rond klagen.

 6. Niets van aantrekken Jen! Ook al heeft iemand anders hetzelfde net iets eerder geplaatst dat betekend niet dat jij het hebt overgenomen. Bovendien weet jij er altijd wel ergens een persoonlijk tintje aan te geven waardoor het alsnog “jouw” wordt. 🙂

 7. Superstom! Er zullen bijvoorbeeld ook genoeg beautybloggers dezelfde lipstick reviewen, tja.. Ik zie jou als een grote blogger, hallo als je meer dan 1100 reacties krijgt op een enkele winactie?! Huge!! Trek je er niks van aan. Degene die jou leuk vinden weten dat je geen nepperd bent 🙂
  X Wilmke

 8. Goed gezegd! Ik had die letters al een keer voorbij zien komen, maar juist super leuk dat je het deelt! Jammer dat zoveel mensen zo hypocriet denken en gaan zeuren om een leuk diy-idee dat je een keer eerder hebt gezien en dan wel naar al die miljoenen ‘daily routine’ filmpjes kijken want wow die zijn origineel!

 9. Goed geschreven én eens! Maar.. Ik heb tot twee maal toe (met dezelfde persoon!!) meegemaakt dat zij video’s van mij overnam. Ongeveer 2 maanden na mijn video komt die van haar online en ik weet dat ze hem van mij heeft, ze heeft mij er nog mee gecomplimenteerd. Dat is ook héél naar…

 10. Heel goed van je dat je dit van je af hebt geschreven! Ik las inderdaad al het één en ander op Instagram en het lijkt mij echt enorm vervelend om dit soort onzin allemaal over je heen te krijgen.

 11. Ik las het inderdaad voor het eerst op jouw blog. Echt een superleuke DIY!
  En heel goed geschreven Jennie, op een correcte en duidelijke manier geef je je mening. Top dat je dit kunt doen en dat je er dan zoveel positieve reacties over krijgt, dit compenseert dan toch wel met die slechte en gemene reacties. Je voelt je ondertussen al veel beter waarschijnlijk 🙂

 12. Trek het je echt niet aan! Als je beautyblogs volgt dan reviewen ze toch ook vaak dezelfde producten! Het gaat net om jouw blog, jouw schrijfstijl die iedereen zo leuk vindt. Ik volg trouwens vrij veel blogs en van dat zogezegde na-apen was me helemaal niets opgevallen. Doe zo verder meid!

 13. Goed dat je het van je af hebt geschreven! Ik denk zelf dat “na apen” in de blog en Youtube wereld soms gewoon gebeurd, aangezien er zoveel bloggers en Youtubers zijn en iedereen iets leuks probeert te doen. Het is niet gek dat dat dan wel eens hetzelfde is. Ik heb ook wel eens gehad dat iemand een rubriek van mij overnam, in het begin vond ik dat heel moeilijk, maar eigenlijk doet ze niet per se iets verkeerd; ze maakt misschien iets dat op mijn rubriek lijkt, maar geeft er ook een eigen draai aan. Ergens is het ook wel een compliment misschien. Dat er bij jou heftig gereageerd werd omdat er blijkbaar iets soortgelijks al bij iemand anders online is gekomen, vind ik daarom een beetje overdreven: 1) je copy-paste niet letterlijk; je hebt gewoon misschien hetzelfde idee maar werkt dat met jouw eigen draai uit en 2) je bent ook totaal niet verplicht om bij te houden wie wat precies post. Sterker nog: als je dat zou doen zou je niet meer toe komen aan je eigen blog ben ik bang.

 14. Verschikkelijk al die nare reacties. Goed dat je er wat over schrijft, dan snapt iedereen tenminste dat jij het niet leuk vindt!
  Elke blogger probeert origineel te zijn, maar omdat er zoveel bloggers zijn, is het lastig om altijd maar iets anders te posten dan de rest. Verder heb je niks gekopieerd en geplakt, maar heb je al het werk zelf gedaan, dus ik vind dat niemand je iets kan en mag verwijten.
  Nog een fijn weekend lieve Jennie!

 15. Jouw blog = jouw ding!

  Al schrijf jij morgen een stuk over dat je het wiel hebt uitgevonden op jouw eigen manier.

  Frustratie zit hoog bij sommige mensen en het online verzenden ervan is natuurlijk zoveel makkelijker. Ik denk dan maar altijd zou je een negatieve reactie ook zomaar op straat/ face to face zeggen?

  Kee up the good work! Enne het was voor mij brand New information de diy!

 16. Goed geschreven!
  Ik heb een tijd gehad dat ik daar wel graag rekening mee wilde houden, wat anderen schreven en of mijn ideeën daar niet teveel op leken. Daar ben ik nu mee gestopt, en dat blogt veel leuker: ik schrijf tenminste wat ik graag wil schrijven.

 17. Je hebt helemaal gelijk,
  en bovendien wat maakt het uit als het toevallig hetzelfde is,
  iedereen doet het ook weer op zijn eigen manier.

  ps. ik vond je DIY echt super tof!! ik denk dat ik ‘m ook ga maken 🙂

 18. Ja, het slaat nergens op bijvoorbeeld de marshmallows had ik eerst ook in mijn hoofd want die had ik toevallig op WeHeartIt gezien! Daarnaast schrijft of doet iedereen het anders! Ga gewoon door want ik vind je DIY´s hardstikke leuk!

  Liefs,
  Joyce

 19. goed geschreven, ik heb een hardloopblog en ik merk dat de andere bloggers die ik hierover volg ook vaak net een zelfde idee hebben gehad. Tsja dat is dan maar zo maar natuurlijk ieder blogt toch op zijn eigen manier. En zeker als er een hoop bloggers naar eenzelfde evenement gaan, ja dan blogt iedereen misschien wel over hetzelfde op haar manier. Lekker boeiend, en wie het niet wil lezen, leest toch gewoon niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.