Dé formule voor een succesvolle blog

Jennie, kun je mij asjeblieft uitleggen hoe ik aan meer lezers kom? Heb je tips over hoe ik een grote blogger kan worden? Dat zijn de twee meest voorkomende vragen in mijn mailbox. Iedere keer weer zit ik ontzettend lange antwoorden te typen die gaan over mijn visie met betrekking tot dit onderwerp. Daarom heb ik besloten om er eens een artikeltje over te schrijven: de formule voor een succesvolle blog! Succesvol kan voor iedereen iets anders betekenen natuurlijk. In dit artikel doel ik op het hebben van veel bezoekers.

Oké, ik zal het verklappen, dé formule voor een succesvolle blog… Zit je er klaar voor? Die is er niet. Ik kan jou niet stapsgewijs uitleggen hoe je snel aan lezers komt en ik denk niet dat er iemand is die dat wel kan. Er is niet in een plan of een schema vast te leggen hoe je dit aan moet pakken, iedere blogger heeft zijn (of, in de meeste gevallen haar) eigen formule ontwikkeld. Natuurlijk zijn er hulpmiddelen als SEO en social media maar ook daarvoor geldt dat deze bij iedere blog op een andere manier zullen moeten worden ingezet. Dé formule voor een succesvolle blog zul je naar mijn mening dus zelf in elkaar moeten zetten. En dat is nu juist ook het leuke aan bloggen!

formule_succesvolle_blog
Snel een succesvolle blog oprichten, dat kunnen er maar weinig. Eigenlijk zijn vrijwel alle succesvolle bloggers die ik ken al jaren bezig. Logisch, want je hebt ook even de tijd nodig om je draai te vinden. Zelf blog ik alweer bijna vier jaar maar ik heb pas sinds een maandje of drie -sinds ik mijn blog heb omgedoopt tot lifeblog– écht mijn draai gevonden. Neem gewoon rustig de tijd om het bloggen te leren kennen en om in het ritme te komen. Op het moment dat je je draai gevonden hebt zul je merken dat het vanzelf beter en beter gaat. En je lezers merken dat ook! Doe het vanuit een passie, blijf volhouden, heb plezier en ook heel belangrijk: durf! Alleen door verschillende dingen te proberen kom je erachter wat wel en niet werkt. Wat voor de ene blog juist heel goed werkt, werkt voor jouw blog misschien totaal niet. En dat is niet erg, want op deze manier kom je steeds weer een stapje dichter bij het ontdekken van jouw ideale formule.

Focus niet op de getalletjes maar op dat wat je uit wil stralen en over wil brengen. Wat is uniek aan jouw blog en welke elementen zouden dit kunnen versterken? Waarin onderscheid jij je van de rest? Wat zorgt ervoor dat mensen de link naar jóúw blog intypen in de adresbalk? Als jij voor jezelf je concept duidelijk hebt en er 100 procent achter staat dan komen die getalletjes vanzelf wel. Wanneer jij jouw content met passie en plezier maakt dan merken jouw lezers dat. Jouw lezers die jouw toffe blog vervolgens gaan delen met hun vriendinnen, die het vervolgens weer delen met hun zus en de zus weer met haar klasgenoten. Dit gaat allemaal nu eenmaal niet van de ene op de andere dag en als je je teveel richt op het succes dat je wil behalen dan heb je al snel minder plezier van het bloggen, wat af kan doen aan de kwaliteit van je blog. Als jij eenmaal jouw ideale formule hebt gevonden kun je lekker gemotiveerd en vol inspiratie aan het werk. En van tegenzin zul je nooit last hebben want jouw formule is natuurlijk helemaal aangepast naar jouw wensen. En dat is precies waarom bloggen zo leuk is 🙂

Dit is hoe ik erover denk! Ben jij het met me eens? Of heb je een hele andere mening? Laat het me weten in de reacties, ik ben erg benieuwd!

57 thoughts on “Dé formule voor een succesvolle blog”

 1. Ik ben het met je eens! En het aller belangrijkste van bloggen blijft dat je artikelen schrijft die jezelf leuk vindt en die bij je passie passen. Als je artikelen gaat schrijven voor een ander dan voor jezelf gaat er denk ik ook iets mis 🙂

 2. Handig dat je hier een artikeltje over hebt gemaakt! Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben een jaar geleden begonnen met bloggen omdat het een passie voor me is. Ik focuste me totaal niet op het aantal bezoekers, ik schrijf omdat ik het leuk vind. Tot er na een paar maanden ineens mensen op mijn blog kwamen kijken. Hoe leuk! En het is waar, sommige dingen werken voor een blog en andere dingen weer niet. Daar kom je vanzelf wel achter. 😉

 3. Wat heb je het goed beschreven! En helemaal waar, wat voor de ene blogger goed heeft gewerkt gaat zeker niet altijd op voor de andere. Bloggen is erg persoonsgebonden en je moet vooral kijken wat passend is waardoor jij het dagelijks of wekelijks kunt volhouden. Doorzettingsvermogen is wel een eigenschappen die elke blogger beter kan beschikken, want bloggen doe je (hopelijk) met passie en plezier maar het volhouden is niet altijd even gemakkelijk. Geef niet te snel op als je lezers wegblijven, die komen vanzelf als zij merken dat je consistent kwaliteit levert. Blog on!

 4. Helemaal met je eens! Ik denk dat het ook belangrijk is om niet te kopieren, ik ken mensen die dit wel doen en het is vreselijk irritant, voor de lezers en voor degene waar je het van kopieert!

 5. Jaa ik ben het met je eens! Ik vind persoonlijk sowieso dat mensen moeten bloggen voor het plezier en niet voor de volgers. Natuurlijk is het leuk als je comments krijgt en je weet dat mensen jou teksten/fotos waarderen 🙂 Maar ik vind het nog veel leuker als ik later kan terug kijken naar mijn posts en zie wat ik allemaal heb meegemaakt.

 6. Wauw, goed artikel Jennie! Ik ben het helemaal met je eens, je hebt precies mijn gedachten verwoord. 🙂 Ik blog nu zo’n 1,5 jaar, en nu begin ik eindelijk een beetje mijn draai te vinden, al weet ik zeker dat ik me nog meer en meer kan ontwikkelen. Ik merk ook dat nu ik echt serieus bezig ben met bloggen mijn bezoekersaantallen omhoog schieten, iets wat heel leuk is om te zien, maar waar het voor mij niet alleen maar om draait. Ik ben mijn blog begonnen als bron van creativiteit en om alles kwijt te kunnen wat ik kwijt wil, en dat is nou juist zo leuk: je zet er alleen maar dingen op die je zelf wilt. En ja, natuurlijk is het leuk als er dan veel mensen komen, ik vind het zo gaaf dat er mensen zijn die mijn blog bezoeken!

 7. Precies! Goed geschreven. Ik moet zeggen dat je bezoekers zien stijgen wel een extra motivatie is, maar het is voor mij de creativiteit van foto´s, looks maken etc wat bloggen zo leuk maakt. En misschien komt er succes, misschien niet. Het is iig een prachtige hobby ±’

  1. Tijd als in, voordat je followers meer worden, je kan niet verwachten dat je na een maand al 1000 followers hebt. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om te doen!

 8. Leuk geschreven! Een eigen stijl en selectief zijn is belangrijk denk ik, weten waar je voor staat en goede foto’s vind ik ook heel belangrijk 🙂 Voor iedereen is het weer anders, dat is zeker waar!

 9. ik ben het ook helemaal met je eens. ik blog nu ook al een tijdje, maar veel volgers heb ik nog niet. soms baal ik hier dan van maar als ik eenmaal begin te bloggen weet ik waarom ik ben begonnen!

  Liefs Anouk

 10. Mee eens, als ik een blog leuk vind dan sla ik die vaak op bij mijn favorieten en ga ik vaker kijken, als een blog er leuk uitziet denk aan: mooie lay-out, duidelijke foto’s en leuke tekst dan is het al snel goed!

 11. Goed geschreven! Ik geloof ook niet dat er een perfecte formule is, als je maar 100% achter je blog staat en je hele hart erin gooit zullen lezers dat vanzelf zien!

 12. Wat heb je dat goed beschreven! Ik ben het met je eens. Iedereen heeft iets unieks en juist dat unieke dat moet je ontwikkelen. Ontdek je passies en ga daarin door of mensen dat nou leuk vinden of niet, bloggen doe je uiteindelijk ook voor jezelf.

 13. Achjah, als er een formule bestond zou iedereen die gebruiken toch? Als je geen plezier hebt in het bloggen dan houdt je het ook niet lang vol en waarom zou iemand een blog willen volgen die toch morgen niet meer bestaat?

 14. Ik ben het helemaal met je eens Jennie! Dit artikeltjes inspireert mij echt en ik denk een hoop andere mensen ook! Je kan het zo goed overbrengen, echt goed.

 15. Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben mijn eigen blog begonnen, omdat ik het leuk vind om mijn lifestyle met mensen te delen. Lekker eten, mode en nog veel meer komen voorbij. Maar het belangrijkste is dat ik schrijf over onderwerpen die ik leuk vind.

 16. Eens! Ik begon mijn blog omdat ik het leuk vind om foto’s te maken en outfits te delen. Ik vind de reactie super leuk, maar het blijft ook wel een persoonlijke blog. Ik kan alles delen! (er zijn grenzen natuurlijk, maar ik denk dat iedereen snapt wat ik bedoel) Ik was al blij verrast dat ik zag dat mensen het echt gingen lezen en bekijken, en dat is leuk. Ik blog voor mezelf niet voor de 6 nullen in m’n volgers balkje. Al zijn nieuwe lezers altijd leuk om te leren kennen (:

 17. Mooi artikel! Het is inderdaad een stukje van wat jij zegt maar ik geloof ook een stukje geluk hebben. Maar bloggen doe je voor jezelf (als het goed is) en daar haal ik tenminste al genoeg voldoening uit!

 18. Precies, heel goed geschreven. Ik vind het bloggen zo fijn omdat ik mij nu bewuster ben van dingen die ik op mijn blog wil zetten, ik kijk anders naar dingen, met andere ogen lijkt het wel. En fotografie vind ik enorm leuk om te doen. Ik probeer door mijn blog een stukje positiever in het leven te staan. Dat ik volgers heb, die ik mogelijk kan inspireren, vind ik alleen maar een eer.

 19. Ik ben het zeker met je eens! Ik blog nog geen twee maanden en ik vind het vooral super leuk om te doen. Het is ook leuk om te zien dat de cijfertjes toenemen maar ik vind vooral het contact dat je krijgt en de reacties erg leuk!

 20. Helemaal mee eens! 🙂 Bloggen moet je doen vanuit een passie voor bloggen, niet om er rijk van te worden of om veel volgers te hebben. Kwaliteit voor kwantiteit!

 21. “Logisch, want je hebt ook even de tijd nodig om je draai te vinden. Zelf blog ik alweer bijna vier jaar maar ik heb pas sinds een maandje of drie -sinds ik mijn blog heb omgedoopt tot lifeblog- écht mijn draai gevonden.” Wauw. Hierin herken ik me helemaal. Ik heb ook het gevoel dat ik sinds de afgelopen maanden pas echt weet waar ik naartoe wil. En inderdaad: bloggen doe je vanuit je passie. Het is natuurlijk superleuk om veel bezoekers en volgers te hebben, maar als dit je enige reden is, zal het bloggen je inderdaad snel gaan vervelen. Goede tips, Jennie! X

 22. Ik ben het helemaal met je eens! Het is leuk om veel volgers te hebben, maar met kleine aantallen ben ik ook al tevreden. Het idee dat er al mensen zijn die het leuk vinden om jouw blog te bekijken is voor mij het mooiste gebaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.