Crypto uitleg

Deze post is bedoeld voor degenen die mijn cryptodagboek volgen op Instagram en is geschreven uit eigen ervaringen, meningen en inzichten. Ik wil graag benadrukken dat ik geen expert ben, dat het altijd belangrijk is om eigen research te doen en dat je zelf verantwoordelijk bent voor de stappen die je zet.

Dat gezegd hebbende… laten we beginnen!


Even kort over crypto
Wat leuk dat je interesse hebt in crypto! Op deze pagina geef ik je kort wat uitleg over hoe je crypto kunt kopen en over hoe je het leuk & veilig kunt houden. Binnenkort wordt deze informatie wat verder uitgebreid op een aparte website. Weet je nog niet precies wat crypto is? Op deze pagina van de Kamer van Koophandel staat een samenvatting in begrijpelijke taal.

Verder is het handig om te weten dat je zelf kunt kiezen hoeveel je inlegt. Misschien heb je wel eens gehoord dat één Bitcoin rond de €50.000 waard is. Ik hoor wel eens van mensen dat dit ze tegenhoudt om aan crypto te beginnen. Maar: je hoeft niet 1 hele Bitcoin te kopen. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je voor €100 aan Bitcoin wil kopen, en dan krijg je er ongeveer 0,002 Bitcoin voor terug. Dat vind ik ook een van de voordelen aan crypto: je kunt je inleg helemaal aanpassen naar jouw financiële situatie. Verder kun je je crypto op elk gewenst moment weer terug omzetten naar euro’s en terug op je bankrekening laten storten, mocht het toch niets voor jou zijn.

Hoe koop je crypto?
Er zijn verschillende platformen die het mogelijk maken om je euro’s om te ruilen in cryptocurrency. Ik raad beginners altijd aan om te starten met Bitvavo, omdat dit een zeer gebruiksvriendelijk Nederlands bedrijf is waar je met iDeal kunt betalen. Ik gebruik deze app zelf ook nog altijd met veel plezier. Andere buitenlandse platformen kunnen nogal eens ingewikkeld zijn en vaak kun je daar alleen met creditcard betalen.

Stap 1
Meld je aan bij Bitvavo. Wil je starten met Bitvavo? Dan wil ik je vragen om je via deze link aan te melden. Als je dat doet betaal je de eerste periode geen handelskosten (in de meeste gevallen een paar cent, meer hierover lees je in de veelgestelde vragen onderaan deze pagina) en ik krijg dan van Bitvavo een kleine vergoeding als bedankje voor het aanraden van het platform. Op die manier bespaar jij geld en help je mij een handje om mijn bed & breakfast droom waar te maken 🙂

Stap 2
Volg het aanmeldproces via Bitvavo. Het is normaal dat tijdens dit proces foto’s van je ID worden gevraagd voor verificatie. Op deze pagina kun je lezen waarom ze daarom vragen en hoe ze met je gegevens omgaan.

Tijdens het aanmeldproces wordt gevraagd of je staking aan of uit wil zetten. Ik heb dit zelf aan staan. Je kunt dit later altijd nog aan of uit zetten. Je kunt op deze pagina meer lezen over wat staking precies is.


Stap 3
Als je aanmelding voltooid is kun je via de website van Bitvavo of via de app aan de slag met crypto. Ik laat het in dit stappenplan zien aan de hand van de app. Hierboven zie je het beginscherm van de Bitvavo app. Je ziet een lijst van alle crypto die via Bitvavo verkrijgbaar zijn. Bovenaan de lijst zie je een kopje ‘tegoed’ staan. Daar kun je op drukken.


Via de knop ‘Storten’ kun je via iDeal tegoed op je account zetten. Let op: je kunt niet vanaf een zakelijke rekening geld op Bitvavo zetten. Gebruik altijd een persoonlijke rekening. Het kan een aantal minuten duren voordat de betaling zichtbaar is in het tegoed op de app.Stap 4
Je hebt nu je tegoed in euro’s op je account staan. Deze euro’s kun je nu omwisselen naar een of meerdere crypto naar keuze. Druk op een crypto die je graag zou willen aanschaffen. Ik druk in dit voorbeeld op Holo (HOT). Dit is geen advies dat je Holo (HOT) zou moeten kopen. Je kunt zelf kiezen welke crypto je wil kopen.Stap 5
Op deze pagina zie je dan meer informatie over de koers van de munt: hoe heeft hij het de afgelopen periode gedaan? Je kunt kijken naar een uur, dag, week, maand en jaar om het verloop van de munt te zien. Zoals je hierboven ziet is Holo in 1 jaar tijd 1997% gestegen. Degenen die een jaar geleden zijn ingestapt zijn dus heel blij 🙂 Om Holo (HOT) aan te schaffen druk je op ‘Kopen’.


Stap 6
Nu kun je kiezen voor hoeveel euro je aan Holo (HOT) wil kopen. Ik kies nu als voorbeeld even voor €10. De app laat zien dat ik daar 973 Holo voor terugkrijg. Dit aantal verschilt steeds omdat de koers steeds verandert. Druk op ‘Doorgaan’.


Stap 7
Je ziet nu een samenvatting van de koop die je gaat doen. De 3 cent transactiekosten worden ingehouden en gaan naar Bitvavo. Ben je akkoord? Schuif dan de knop naar de zijkant om te bevestigen.

Stap 8
Gefeliciteerd je hebt nu je eerste crypto! En dan nu: wachten maar en hopen dat de door jou gekozen crypto het goed gaat doen.

Wil je je crypto weer terug omzetten naar euro’s? Druk dan op de crypto die je wil omwisselen, dan op ‘verkopen’ en volg de instructies. De euro’s komen dan weer in je tegoed te staan.

Tips om het leuk & veilig te houden:
– Stop alleen geld in crypto wat je kunt missen en kies voor een hoeveelheid inleg die past bij jouw financiële situatie. Het kan zomaar zijn dat je inleg in korte tijd flink daalt in waarde. Het zou zonde zijn als je dan met verlies moet uitstappen omdat je het geld ergens voor nodig hebt. Het is fijner wanneer je, in geval van een flinke daling, de mogelijkheid hebt om te wachten tot de waarde naar verloop van tijd weer gestegen is. Ook al duurt dit misschien wel jaren.

– Spreek met jezelf een bedrag af dat op je spaarrekening moet staan voor je weer verder mag met investeren in crypto. Heb je deze maand geld van je spaarrekening af moeten halen om een nieuwe wasmachine aan te schaffen? Vul je spaarrekening dan eerst aan voor je weer investeert in crypto. Zo houd je het leuk voor jezelf en kom je niet in financiële problemen.

– Weet je nog niet helemaal zeker of het wat voor jou is? Begin dan met een klein bedrag aan inleg en kijk hoe je mentaal reageert op de stijgingen en dalingen. Als het je teveel bezighoudt en je er wakker van gaat liggen is het misschien geen goed idee om ermee verder te gaan.

– Je kunt een apart (geheim) e-mailadres voor crypto aanmaken die je gaat gebruiken voor registratie bij Bitvavo en eventueel andere platformen. Heb je je al op een bestaand mailadres geregistreerd? Geen probleem. Bij Bitvavo kun je je e-mailadres ook nog na registratie aanpassen. Wanneer je een e-mailadres gebruikt dat niemand kent en waarmee je niet geregistreerd bent bij bedrijven als Bol en Mediamarkt ben je minder vatbaar voor hacks. Stel zij worden een keer gehackt en iemand gaat er met een berg klantgegevens vandoor, dan wil je niet dat jouw crypto-mailadres daar tussen staat.

– Zet tweestapsverificatie (ook wel two factor authentication of 2FA genoemd) aan voor extra beveiliging van je account.

– Heb je op een gegeven moment een wat groter bedrag op je account staan? Overweeg dan om je crypto over te zetten op een hardware wallet zoals Ledger.

– Ik raad je NIET aan om de stappen die ik op Instagram zet 1-op-1 te volgen. Ik ben geen expert en kan geen garantie geven dat wat ik doe juist is en voor succes gaat zorgen.


Veelgestelde vragen:

Ik zie niet alle crypto die op jouw profiel voorbij komen op Bitvavo staan. Hoe kan dat?
Er bestaan ontzettend veel cryptocurrencies en deze zijn niet allemaal op elk platform te koop. Een aantal van de cryptocurrencies die je op mijn Instagramprofiel voorbij ziet komen koop ik via Kucoin. Dit platform is wat ingewikkelder dan Bitvavo. Ik zal hier binnenkort een handleiding over maken en op Instagram een seintje geven als het online staat.

Wat is een goed bedrag om in te leggen per maand?
Dat is helemaal afhankelijk van jouw financiële situatie. Daar is niet één antwoord op te geven.

Doe jij aan actief kopen en verkopen of raak je je crypto niet meer aan nadat je het gekocht hebt?
Ik kies er zelf voor om mijn crypto te laten staan. De hele dag door in- en uitstappen zorgt voor mij voor teveel stress en ik kan de markt toch niet timen. Ik heb vertrouwen in de currencies die ik gekozen heb en verwacht groei op de lange termijn. Daarom laat ik het staan.

Hoe kies ik in welke crypto ik ga investeren?
Door research te doen! Kijk eens naar de visie en plannen van een aantal currencies. Er zijn ontzettend veel cryptocurrencies dus het is onmogelijk om ze allemaal na te lopen. Op mijn profiel noem ik een aantal currencies en misschien hoor je wel eens wat namen van currencies bij vrienden of kennissen als tips voorbij komen. Zoek ze eens op op Google en kijk of het iets is waarvan jij denkt: “ja, hier heb ik vertrouwen in en ik vind het leuk om hierin te investeren”. Ben jij bijvoorbeeld een voetbalfan? Dan is Chiliz (CHZ) een leuke om naar te kijken. Meer van de games? Zoek Axie Infinity (AXS) eens op. Wil jij investeren in innovatie op het gebied van advertising op onder andere YouTube? Dan kan Verasity (VRA) voor jou interessant zijn.

Kost Bitvavo geld?
Je aanmelden bij Bitvavo zelf kost geen geld. Ook geld erop storten via iDeal kost je niets. Wel betaal je handelskosten op het moment dat je euro’s omzet in cryptocurrency, of andersom. Je betaalt ongeveer 0,25% tot 0,15% van het bedrag waar het om gaat. Dit wordt tijdens het ruilproces ingehouden en betaal je dus niet apart. Stel je wil €500 omzetten naar crypto en de fee is 0,15%, dan wordt er €0,75 ingehouden. De actuele handelskosten kun je hier vinden.

Hoe kan ik euro’s terug laten storten op mijn bankrekening?
Alles wat in je ‘tegoed’ staat kun je terug laten storten op je bankrekening. Druk op ‘tegoed’ en dan op ‘opnemen’ en volg de instructies. Het kan zijn dat je eerst nog je crypto om moet zetten in euro’s, zodat het bij ‘tegoed’ komt te staan. Druk op de crypto die je terug om wil zetten naar euro’s, druk dan op ‘verkopen’, volg de instructies en dan staan de euro’s in je ‘tegoed’.

Heb je verder nog vragen? Ik zal af en toe Q&A’s doen op mijn Instagram account!

Veel plezier en houd het leuk & veilig!