Beginnen met borduren

Tadaaah, daar is ‘ie dan: mijn eerste borduurwerk! Ik ben er op 28 januari mee begonnen en 3 maanden en heel wat uren werk later is het dan eindelijk klaar. Wat was het ontzettend leuk om hieraan te werken. En ook makkelijker dan ik had gedacht. Ik vertel je erover in deze blogpost!

Toen ik borduurwerk van anderen voorbij zag komen dacht ik altijd: het lijkt me heerlijk ontspannend om te doen, maar ik heb totaal niet de zin en de creativiteit om zelf een ontwerp te gaan maken. Wat blijkt? Dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn een hele hoop fantastische borduurders die hun ontwerpen zelf maken, maar er zijn ook gewoon pakketten te koop met patronen. Misschien is dit voor een groot deel van degenen die deze blogpost lezen al bekend, maar voor mij was dit niet bekend dus ik wilde het toch even delen 🙂 Ik krijg via social media ook best wel wat vragen over het borduren, dus fijn om er even een blogpost over te maken die makkelijk vindbaar is.

Ik heb mijn borduurpakket bij Iris Borduurt gekocht. In dit pakket zat de borduurstof, een naald, de garen, het patroon en een uitleg. De borduurring heb ik er los bijgekocht en Iris zet in haar shop bij de productomschrijving voor welke maat je dan het beste kunt gaan. Ik heb eerst deze video en deze video over borduren op YouTube gekeken en toen kon ik aan de slag!

Met het patroon werken voelde voor mij een beetje hetzelfde als kleuren op nummer. Op het patroon zie je vierkantjes staan met symbooltjes erin. Die symbooltjes staan ook bij de verschillende kleuren garen vermeld. Zo zie je precies welke kleur waar moet.

In het begin ging het langzaam. Als ik de naald aan de achterkant door moest steken kon ik vaak niet het goede gaatje vinden en een aantal keren raakte het garen in de knoop aan de achterkant. Daar raakte ik best gefrustreerd van, niet echt hoe ik me het ontspannen borduren had voorgesteld 🙂 Maar na ongeveer twee weken ging het allemaal vanzelf en kon ik heerlijk in alle rust verder aan mijn borduurwerkje.

Wat ik wel heb gemerkt is dat ik het fijn vond om afwisseling te hebben in kleurtjes. Als ik lang met de bruine tinten bezig was vond ik het fijn om even te stoppen en door te gaan met de paarse kleur. Daar ga ik bij het uitzoeken van een volgend pakket rekening mee houden. Ook ga ik er bij mijn volgende borduurwerk goed op letten dat ik alle steken dezelfde kant op doe. In het begin maakte ik netjes alle steken van linksboven naar rechtsonder, maar naar verloop van tijd ben ik allerlei kanten op gaan werken en dat maakt het resultaat wat minder netjes.

Ik heb helemaal zin om weer met een nieuw werkje aan de slag te gaan en ben Iris haar shop in de gaten aan het houden. Mocht je nog andere leuke shops met borduurpatronen kennen dan lees ik het graag in de reacties!

19 thoughts on “Beginnen met borduren”

 1. Jaaaa, zo mooi! Ik borduurde vroeger heel veel en breien vond ik ook fantastisch. Vond laatst mijn basisschoolrapporten terug en daarin stond dat ik zo goed kon breien, haha. Dat was zo niet cool, destijds. Misschien toch maar eens een setje bestellen bij Iris, want nu ik geen nepnagels meer heb, lijkt het me een stuk makkelijker…

 2. Borduren en andere handwerkjes deed ik graag. Nu neem ik er de tijd niet voor. Zou ik weer eens moeten doen. Behalve borduurpaketten heb ik ook vaak uit tijdschriften (Marianne, een frans tijdschrift) met mooie patronen geborduurd. Moet je zelf de stof en garen kopen, maar na een tijdje heb je bijna alle kleuren. Succes

 3. Zo leuk! Ik heb vorig jaar een setje gekocht en ben zo begonnen. Ik heb het eerlijk gezegd na verloop van tijd weggelegd en ben niet meer verder gedaan, vond het wel heel leuk eigenlijk.

 4. Het is inderdaad niet moeilijk, maar zó veel werk haha. Ik heb helaas niet het geduld om zo te staren naar die kleine figuurtjes, maar onwijs leuk en knap als je dat wel kan! Hij is echt prachtig geworden, dat paarse staat er ook prachtig bij!

  1. Ik heb vroeger (20-25 jaar geleden) veel tafelkleden geborduurd. Waren vaak kant en klare pakketen. Ook iets van 4 of 5 schilderijtjes gemaakt zo. Doe eigenlijk niks meer aan borduren maar heb wel het haren nog liggen. Heb nu weer andere hobby’s maar ben er wel over aan het denken weer eens iets te gaan borduren. Weet alleen nog niet wat

 5. Ah, vet cute! Ik heb een heel creatieve moeder dus ik kan me herinneren dat ik vroeger ook wel wat borduurwerkjes onder haar leiding heb gemaakt. Vond dat eigenlijk altijd best wel leuk en ontspannend om te doen (behalve als het draadje niet door je naald wilde).

 6. Zo mooi geworden! Het lijkt me leuk om hier ook eens mee te beginnen, ondanks dat ik al 100 creatieve hobbies heb. Ik kocht bij de kringloop al twee zakken vol met borduurgaren, dus het materiaal heb ik eigenlijk al. Deze vind ik overigens echt heel tof.

 7. Ik ben er net afgelopen weekend mee begonnen en vind het ook heerlijk ontspannend. Heb er helemaal niet over nagedacht om alles dezelfde kant op te doen, haha. Ben ook aan de zijkant begonnen ipv in het midden. Beginnersfoutjes, maar daarom niet minder leuk 🙂

 8. Wauw, het is zo mooi geworden! Ik ben ook gestart met een kruissteekpatroon, maar wel een veel simpelere. Ik vond het tellen soms wel lastig en heb daarom ook heel wat foutjes gemaakt. Ik wil de volgende keer vrij gaan bordueren en heb al heel veel leuke ideeën op Pinterest gevonden.

 9. Ik borduur al 52 jaar en krijg er nooit genoeg van. Elk vrij uurtje steek ik er in. Ik ben verslaafd aan sierkerstsokken borduren. Ik koop altijd alles bij de Spinnerij. Die hebben zo ontzettend veel en met vragen kun je altijd bij ze terecht. Kan je aanraden eens op hun site te kijken.

 10. Ik vind het zo’n schattig borduursel, die kan je echt heel leuk ook ophangen of neerzetten in huis. Vroeger ging ik weleens borduren, heb dat volgens mij nog van mijn oma geleerd 🙂

 11. Mooi geworden! Ben benieuwd naar je volgende project! Je bent wel meteen met hele kleine kruisjes begonnen, of niet? Ik vind borduren ook leuk, maar ben toch veel meer aan het breien en haken, omdat ik dat voor de tv kan doen. Voor borduren moet ik meer echt gaan zitten, daar komt het niet vaak van (zeker niet met twee kleine kinderen)

 12. Wat is het mooi geworden zeg! Ik ben, nadat ik jouw foto’s voorbij zag komen, ook begonnen met borduren. Ik ben bezig met een kussen met bladeren. Deze is nog wat meer voor beginners dan die van jou geloof ik, en als ik ‘m af heb heb ik wel zin in iets meer uitdaging 🙂 Ik heb precies hetzelfde met afwisseling van kleuren. De hele tijd dezelfde kleur wordt na een tijdje wat saai. Ik ben benieuwd hoe je borduurwerkje een plekje gaat krijgen in je huisje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.