6 originele recepten met bananen

Op de vraag: “als je je hele leven nog maar één ding zou mogen eten, wat zou dat dan zijn?” zou ik bananen als antwoord geven. Er gaat geen dag voorbij dat ik geen bananen eet. In de ochtend gaat er altijd een door mijn havermout, in de middag nog een halve door mijn smoothie en de andere helft eet ik vaak los met pindakaas of chocopasta, of op een rijstcracker. In deze blogpost deel ik in samenwerking met PLUS vijf originele bananenrecepten met je en ik vertel je over hoe technologie het mogelijk maakt om je banaan te tracken!

Je banaan tracken met blockchain
Afgelopen jaar werd PLUS voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot Meest Verantwoorde Supermarkt van Nederland. De supermarkt draagt door middel van allerlei moderne initiatieven bij aan een duurzamere en gezondere wereld. Ik ben daar zelf nog niet heel lang van op de hoogte, maar toen ik hoorde wat PLUS allemaal doet was ik positief verrast. Ik zag een hele lijst met goede initiatieven en dit vond ik persoonlijk de vijf meest interessante:
– In de supermarkt staan metertjes bij specifieke producten, zoals een suikermeter bij ontbijtgranen en frisdranken en een vezelmeter bij brood.
– Alle supermarktvestigingen zijn klimaatneutraal.
– Voor de transport wordt gebruikgemaakt van dubbeldekkers en elektrische bezorgauto’s.
– Er is ruimte in het schap voor lokale leveranciers.
– Sinds 2010 zijn de bananen bij PLUS Fairtrade en sinds kort ook klimaatneutraal en volledig traceerbaar.

Vooral die laatste vond ik als bananenfan erg interessant 🙂 Wist je dat de banaan het meest gekochte product in de supermarkt is? 1 op de 5 Nederlanders eet dagelijks een banaan en jaarlijks eten we in Nederland zo’n 1,3 miljard bananen. Bij PLUS kun je sinds kort door middel van blockchain alles over jouw gekochte tros Fairtrade bananen te weten komen. Op de bananen zit een QR code die je kunt scannen met je telefoon, of je kunt op plus.nl/banaan kijken. Je vult daar de vier- of vijfcijferige code en de aankoopdatum van je tros bananen in en dan kun je precies zien van welke plantage de tros komt, wanneer de tros geoogst is en wat je aankoop betekent voor de mensen  van de plantage en de natuur. Je kunt ook zien welke weg jouw tros bananen heeft afgelegd en welke bedrijven daarbij betrokken zijn geweest. Heel interessant om te zien! PLUS heeft er verder voor gezorgd dat de bananen klimaatneutraal zijn. Bij het telen en vervoeren van bananen wordt CO-2 uitgestoten. PLUS zorgt ervoor dat deze uitstoot geminimaliseerd wordt en de rest wordt gecompenseerd door te investeren in duurzame energieprojecten. Ik vind het interessant om allemaal te zien en fijn dat er zo transparant mee om wordt gegaan.

En dan heb ik voor de mede-bananenfans hieronder een lijstje met originele bananenrecepten. Ik ga zelf binnenkort het broodje pulled bananapeel uitproberen, want dat lijkt me bijzonder en erg lekker. Normaal gooi je de schil natuurlijk weg, dus leuk om op deze manier te experimenten met low-waste. Ga jij een van de recepten proberen?

1. Broodjes vegan pulled bananapeel

2. Bananenbrood wafels

3. Bananenpudding

4. Bananenbrood cinnamon rolls

5. Jamaicaanse gebakken bananen

6. Banaan-avocado ijs

Dit recept vind je hier.

Deze blogpost is in samenwerking met PLUS. De foto’s zijn gemaakt door De Lens Van Daan.

3 thoughts on “6 originele recepten met bananen”

  1. Wat een leuke recepten! Die banaan pudding lijkt mij het lekkerste. Wentelteefjes met banaan zijn trouwens ook heerlijk om te maken! En wat een moeilijke vraag trouwens; wat je zou kiezen als je nog maar één ding mocht eten. Ik zou het oprecht niet weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.